NOS Nieuws

Klachten etnisch profileren kunnen gemeld worden via politie-app

Vanaf vandaag is het mogelijk om via de politie-app klachten in te dienen over etnisch profileren. Mensen die menen dat zij vanwege hun uiterlijk onterecht zijn gecontroleerd, kunnen hier via een speciaal formulier in de app melding van maken.

Met de uitbreiding van de app wil de politie inzicht krijgen in hoe vaak mensen zich etnisch geprofileerd voelen en hoe vaak dit terecht is. Voorheen kon alleen via politie.nl of schriftelijk een klacht worden ingediend.

Eerder dit jaar meldden rapper Typhoon en keeper Kenneth Vermeer dat de politie hen staande had gehouden op basis van hun huidskleur en dure auto. Typhoon kreeg hiervoor excuses van de politie.

Ten onrechte beschuldigd

"Etnisch profileren komt voor, net als dat de politie ten onrechte van etnisch profileren wordt beschuldigd. Door deze app krijgen we daar beter zicht op", zegt Peter Slort, die bij de politie verantwoordelijk is voor het onderwerp diversiteit.

De politie werkt ook aan een manier om bij het natrekken van een kenteken automatisch informatie te krijgen over eerdere controles van dat voertuig. Met dit systeem wordt in het voorjaar proefgedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl