NOS NieuwsAangepast

Politiebaas: etnisch profileren deugt niet

"Etnisch profileren door politieagenten deugt niet en het is onprofessioneel, maar het gebeurt onbewust en onbedoeld." Dat zegt Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie in reactie op het bericht dat allochtonen vaak ten onrechte worden staande gehouden.

Uit een rapport in opdracht van onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap blijkt dat de politie huidskleur laat meewegen bij de keuze of iemand gecontroleerd moet worden.

Volgens de onderzoekers is van bewuste discriminatie geen sprake. Bik beaamt dat en spreekt beschuldigingen tegen dat de politie racistisch is. "Dat is absolute onzin. Maar etnisch profileren ondermijnt het vertrouwen van etnische minderheden in de politie. Voor ons is het de kunst om ons vakmanschap te verhogen, want het is geen incident. We moeten er echt mee aan de slag."

App

De plaatsvervangend korpschef zegt dat binnen de politie al hard wordt gewerkt om het probleem van etnisch profileren aan te pakken. "Zo wordt de opleiding aangepast en ook ontwikkelen we een app die het voor mensen makkelijker maakt om een klacht in te dienen als ze staande zijn gehouden of zijn aangehouden. En binnen de politieteams moet een discussie plaatsvinden."

"Het is een goed rapport, maar ik wil wel even helder maken dat al die politieagenten zich het snot voor de ogen werken om Nederland veiliger te maken", zegt Bik. "Maar inderdaad, er worden fouten gemaakt."

'Vakkundig profileren'

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat 'vakkundig profileren' de norm is. "Iemand kan nooit op basis van alleen zijn afkomst worden gecontroleerd of staande gehouden."

"Het uitvoeren van bijvoorbeeld een controle doe je op basis van een optelsom. Tijdstip, locatie, gedrag, problematiek in een wijk enzovoorts spelen hierbij een rol. Maar ook leeftijd, geslacht en afkomst kunnen relevant zijn in de informatie die de politie heeft en daarmee optreedt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl