De ophef over etnisch profileren ontstond nadat rapper Typhoon staande was gehouden.
NOS Nieuws

2 op de 3 Nederlanders steunen etnisch profileren

Bijna twee op de drie Nederlanders vinden etnisch profileren acceptabel in de strijd tegen misdaad. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 64 procent van de ondervraagden het toelaatbaar vindt dat de politie mensen op basis van hun huidskleur of etnische afkomst controleert, zonder dat daar aanwijsbare redenen voor zijn.

Afgelopen week ontstond ophef rond etnisch profileren nadat de Zwolse politie rapper Typhoon staande had gehouden, omdat zijn dure auto argwaan wekte. De politie zou zich volgens critici aan racisme schuldig hebben gemaakt.

Onder de voorstanders van etnische profileren zijn veel kiezers van VVD en PVV. Onder kiezers van PvdA, SP en GroenLinks vindt een minderheid van 40 procent etnische profilering acceptabel.

Van alle ondervraagden vindt 54 procent het goed dat de Zwolse politie Typhoon excuses heeft aangeboden voor het voorval.

Racisme in Nederland

Verder vindt 37 procent van de Nederlanders dat racisme veel voorkomt in Nederland. Meer dan de helft van de aanhangers van D66 en GroenLinks beaamt dat, tegen 18 procent van de VVD-kiezers.

Van alle ondervraagden denkt 32 procent dat het racisme in Nederland de laatste twintig jaar is afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl