Cubaanse oud-leider Fidel Castro (90) overleden
De Cubaanse oud-leider Fidel Castro is gisteravond om 22.29 uur lokale tijd op 90-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn broer, president Raúl Castro bekendgemaakt op de Cubaanse staatstelevisie. Castro leidde de revolutie die in 1959 een eind maakte aan de dictatuur van Batista.
Hij vestigde een communistisch regime, dat zich nauw verbond met de Sovjet-Unie. Tot 2008 leidde hij Cuba met harde hand. Daarna nam zijn vijf jaar jongere broer Raúl het roer over.
Afscheid
Castro wordt waarschijnlijk later vandaag gecremeerd. De urn met as staat maandag en dinsdag in het monument voor de Cubaanse onafhankelijkheidsleider José Martí op het Revolutieplein in Havana. Daar kunnen de Cubanen afscheid van hun leider nemen. Dinsdagavond vindt er een grote afscheidsmanifestatie plaats op het plein, waar Castro in zijn hoogtijdagen zijn fameuze urenlange toespraken hield.
Vanaf woensdag reist de urn langs het spoor van de revolutie door het land, waarna de stoffelijke resten volgend weekend worden bijgezet op een begraafplaats in Santiago, de stad waar Castro zijn jeugdjaren doorbracht.
In Cuba is een negendaagse periode van rouw afgekondigd, waarbij de vlaggen halfstok hangen en de programmering op radio en televisie wordt aangepast.
Het leven van Fidel Castro in ruim vier minuten:
De laatste tien jaar kampte Castro met een slechte gezondheid. Hij onderging een aantal operaties en verdween herhaaldelijk lang uit het publieke leven. Maar steeds weer dook hij op en bleef hij zich strijdbaar uitspreken over zijn aartsvijand, de Verenigde Staten.
Raketcrisis
Begin jaren zestig liepen de spanningen met de Verenigde Staten, die zeer bezorgd waren over het nabijgelegen Russisch-gezinde Cuba, en het bewind in Havana hoog op. Nadat Cubaanse ballingen in 1961 met behulp van de CIA een mislukte invasie hadden gepleegd, plaatste de Sovjet-Unie kernraketten op het eiland. De VS ontdekte dat in 1962 en president Kennedy eiste dat Russische schepen met onderdelen terugkeerden naar Rusland; de raketten werden ontmanteld. Na twee weken van hoogspanning kwamen Moskou en Washington tot een vergelijk en ebde de oorlogsdreiging weg.
Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 raakte de Cubaanse economie in grote problemen. Het land leed daarnaast zwaar onder het bijna vijftig jaar durende Amerikaanse handelsembargo. Door toedoen van president Obama is dat embargo eerder dit jaar deels opgeheven.