Feest in de straten van Little Havana in Miami
NOS NieuwsAangepast

Gratis cuba libres in Miami, want Fidel Castro is dood

Bedroefde gezichten op Cuba vanwege de dood van Fidel Castro. Hele andere taferelen in de Amerikaanse stad Miami, waar veel Cubanen na de revolutie naartoe zijn gevlucht.

Honderden mensen gingen dansend en zingend de straat op in de Cubaanse wijk Little Havana. Auto's reden toeterend door de straten en mensen maakten lawaai met potten en pannen.

Ongeloof in Havana, feest in Miami

Op een filmpje op Twitter is te zien hoe Cubaanse Amerikanen voor de deur van het Cubaanse restaurant Versailles de champagne ontkurken.

Ook zou een ander Cubaans restaurant uit vreugde gratis cuba libres (rum-cola) hebben uitgedeeld aan klanten.

De leider van een belangrijke Cubaanse oppositiegroep in Miami vindt het spijtig dat Castro nooit is vervolgd voor de misdaden die hij tegen zijn eigen volk gepleegd heeft.

Hij zegt dat Castro een verdorven, totalitair regime heeft opgebouwd waar mensen vervolgd werden zodra ze enigszins afweken van de ideologie van de Staat. "Dit is een man wiens nalatenschap bestaat uit intolerantie, uit een dictatuur waarin mensen met andere denkbeelden niet getolereerd werden."

De dood van de comandante heeft me verrast. Hij was zo'n krachtige man, zo sterk. Ik kan het echt niet geloven.

Dairo Mora, student

Geen feest, maar een rouwstemming in de hoofdstad van Cuba. "Dit is gruwelijk nieuws. Het is zo moeilijk te bevatten", zegt een inwoner uit Havana. "Pijn, dit doet pijn. Het kan gewoon niet waar zijn", klinkt het bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeloof overheerst in de hoofdstad. "Ik voel me een beetje wankel. Ik begrijp het gewoon niet. Hij was een leider die door iedereen geliefd en gerespecteerd werd."

En ook al stierf Castro op 90-jarige leeftijd, velen blijven hem herinneren als de onbetwiste leider van het land. Zo ook deze student: "De dood van de Comandante heeft me verrast. Hij was zo'n krachtige man, zo sterk. Ik kan het echt niet geloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl