Bouman en Opstelten bij een demonstratie na de aanslag op Charlie Hebdo
NOS Nieuws

Oud-topambtenaar leidt onderzoek naar declaratieschandaal politie

Oud-topambtenaar Maarten Ruys gaat het onderzoek leiden naar het declaratieschandaal rond de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Hij moet van minister Van der Steur onder meer de rol van voormalig korpschef Bouman en oud-minister Opstelten onderzoeken.

Spil in het schandaal is ex-COR-voorzitter Frank Giltay. De huidige korpschef Akerboom heeft aangifte tegen hem gedaan vanwege valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting. Giltay zou voor tonnen hebben gerommeld met declaraties. Hij had binnen de politie de bijnaam de zonnekoning.

Persoonlijke lening?

Toenmalig korpschef Bouman zou een oogje hebben dichtgeknepen in ruil voor steun van de COR bij de grootscheepse reorganisatie die hij moest doorvoeren. De commissie zal ook nagaan of het klopt dat ​Bouman een persoonlijke lening heeft verstrekt aan Giltay, zoals ​De Telegraaf eerder meldde.

Ruys begint op 1 december. Hij was jarenlang secretaris-generaal op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en was in 2014-2015 ​interim-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl