NOS NieuwsAangepast

De ondergang van de 'zonnekoning van de politie'

Luxe feesten in het Amstel-hotel en cruisehotel SS Rotterdam, een "tussen-vakantie" op Curaçao en voor 89.000 euro vergaderen bij een restaurant in Almere. Volgens verschillende media kon het niet op bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie.

De raad gaf volgens de NRC in 2015 bijna 1,3 miljoen euro uit aan vergaderingen en het inhuren van externe deskundigen. Zo zou er 115.000 euro naar communicatieadviseurs zijn gegaan en ruim 8000 euro naar kledingadvies. En daar kwamen nog duizenden euro's aan badeendjes, badlakens, kerststukjes en wijnpakketten bovenop, allemaal van belastinggeld.

Kwaad bloed

Binnen de politie wordt voorzitter Frank Giltay gezien als de grote man achter de uitgaven. Sinds 2010 stond hij aan het roer van de COR. Hij wordt door sommigen ook wel de zonnekoning genoemd, naar de Franse koning Lodewijk XIV, die bekendstond om zijn exorbitante hofhouding.

Het uitgavenpatroon van de COR heeft kwaad bloed gezet op de werkvloer. Veel politiemensen snappen niet waarom de ondernemingsraad zo veel geld uitgaf aan bepaalde zaken, in een periode dat de Nationale Politie fors moest bezuinigen. In augustus bleek daarnaast dat de helft van de ondernemingsraad twee jaar lang een dubbele onkostenvergoeding heeft gekregen. Of dat komt door een administratieve fout of dat het opzet was, is niet duidelijk.

Frank Giltay

Aanvankelijk sprak Giltay in NRC.Next tegen dat de uitgaven onrechtmatig waren. De verhalen over exorbitante uitgaven in de media deed hij af als roddel en achterklap binnen de politie. "Er zijn mensen die mij een oor willen aannaaien", zei hij in de krant.

Maar in juni trad Giltay toch terug, nadat er een intern onderzoek was gestart naar de uitgaven. "Het lijkt me verstandig om gedurende het onderzoek deze functie niet uit te oefenen", zei Giltay daarna.

Curaçao

Een dienstreis naar de Caraïbische eilanden in mei was volgens het AD de druppel die de emmer deed overlopen bij collega's. Giltay liet zich volgens bronnen van de krant fêteren op kosten van de belastingbetaler. Op eigen kosten nam hij zijn vrouw mee naar Curaçao, ook al mogen partners van ambtenaren officieel niet mee met buitenlandse dienstreizen.

"Wat heb ik genoten en wat is het toch een fantastisch eiland", schrijft echtgenote Brenda in haar column in Beauty Magazine 036. "Natuurlijk zijn we op zaterdagavond naar het happy hour bij Zanzibar geweest. Met een live band en al, opgetut en wel, zien en gezien worden, de voetjes in het zand, een cocktail in de hand. Fantastisch gewoon!" Ze noemt de dienstreis een kleine 'tussen-vakantie'.

Volgens bronnen van het AD heeft Giltay de eerste dagen op Curaçao training gegeven aan Nederlandse politiemensen die daar werken, maar of hij daarna nog iets heeft gedaan, is niet duidelijk. "Deze man heeft zich tien dagen lang laten fêteren, zonder resultaat", zegt een bron tegen de krant.

Onderzoek

COR-collega's in Nederland zouden naar aanleiding van het reisje naar Curaçao aan de bel hebben getrokken. De korpsleiding greep daarop in en startte een onderzoek.

Uit het oriënterende onderzoek van de politie is vandaag gebleken dat Giltay vermoedelijk betrokken was bij strafbare feiten. Bronnen zeggen tegen de NOS dat het gaat om fraude, oplichting en verduistering. Details wil de politie niet geven, omdat het onderzoek nog loopt.

Aangifte

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, heeft de korpschef wel aangifte gedaan tegen Giltay en een ondernemer. Vermoedelijk is die ondernemer betrokken bij het restaurant in Almere, waar de COR onder leiding van Giltay in een jaar tijd voor tienduizenden euro's vergaderde - ook al schrijven de interne regels voor dat vergaderingen moeten plaatsvinden op een locatie van de politie.

Bronnen rond het onderzoek spreken van vriendjespolitiek. Zij zeggen dat er bewust is gerommeld met facturen.

Het is onduidelijk of de politiecommissie ook onderzoek heeft gedaan naar oud-korpschef Gerard Bouman. Vlak voor hij opstapte bevorderde Bouman Giltay van inspecteur naar hoofdinspecteur.

Waarom Bouman Giltay heeft gepromoveerd, is niet bekend. Opvallend is wel dat Giltay op de Facebook-pagina van de COR schrijft dat Bouman en hij maatjes waren. "Als Centrale Ondernemingsraad kijken wij terug op een heel bijzondere samenwerking tussen zeggenschap en medezeggenschap. En natuurlijk zijn dat formeel onze verhoudingen. Maar informeel ontstond een soort kameraadschap."

De promotie is later volgens de Volkskrant teruggedraaid, maar Giltay zou de bijbehorende salarisverhoging wel hebben mogen houden. De NRC schrijft dat mensen binnen de politietop bang zijn dat Bouman instemming van de COR heeft "gekocht" om de moeizame reorganisatie van de Nationale Politie te versoepelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl