Gerard Bouman, oud-korpschef van de Nationale Politie
NOS NieuwsAangepast

Oud-politiechef Bouman legt werk tijdelijk neer

Oud-politiechef Gerard Bouman legt tijdelijk zijn werkzaamheden als adviseur bij de politie neer. Dat heeft hij besloten na overleg met minister Van der Steur van Justitie.

Vorige week maakte minister Van der Steur bekend dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de rol van Bouman bij het declaratieschandaal rond de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Bouman bleef desondanks aan als adviseur bij de politie. Van der Steur vond het niet nodig dat hij op non-actief werd gesteld. De minister benadrukt vandaag dat hij daar nog steeds zo over denkt. "Maar het is heel goed dat in onderling overleg is afgesproken dat Bouman zijn werkzaamheden voor de politie tijdens het onderzoek beëindigt."

Bouman wordt in deze periode doorbetaald. Volgens de minister blijft hij beschikbaar voor andere werkzaamheden dan bij de politie.

Luxe feestjes

De COR kwam het afgelopen jaar in opspraak vanwege ​luxe feestjes, cruises en dure vergaderlocaties terwijl de Nationale Politie bezig was met een ingrijpende reorganisatie. Korpschef Erik Akerboom deed vorige maand aangifte tegen de oud-voorzitter van de COR, Frank Giltay.

Het onderzoek moet uitwijzen of Bouman een oogje toekneep en de COR zijn gang liet gaan, in ruil voor instemming met de moeizame reorganisatie bij de Nationale Politie.

Oppositiepartijen SP, CDA en D66 reageren positief op het besluit. "Andere opties waren onjuist en onlogisch geweest", zegt SP-Kamerlid Kooiman. D66 en CDA noemen het allebei 'verstandig' dat Bouman zijn werk neerlegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl