Opgestapte OR-chef politie: zulke excessen kan ik niet uitleggen
De deuk in het vertrouwen van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie is te groot door het declaratieschandaal. Dat is de reden dat de volledige raad is teruggetreden, zegt interim-voorzitter Anja Nijs. "Excessen zoals in dat hotel kan ik niet uitleggen."
Ze verwijst naar de verspilling van budget bij de COR: duur verblijf in het Amstel Hotel in Amsterdam met champagne-ontbijt en soortgelijke verspillingen. "Daarvoor ben ik niet de raad ingegaan", zegt Nijs in het NOS Radio 1 Journaal.
Ze nam in juli het stokje over van de omstreden COR-voorzitter Frank Giltay. Dat was toen het onderzoek naar de exorbitante uitgaven van de raad was opgestart. Giltay wordt gezien als de hoofdverantwoordelijke van het buitensporige declaratiegedrag. De rol van de toenmalige korpschef Gerard Bouman wordt nog onderzocht door het ministerie van Justitie.
Besluit te laat?
Volgens critici komt het besluit om op te stappen aan de late kant. Daarop zegt Nijs dat de COR eerst de volledige uitkomst van het interne onderzoek wilde afwachten. "Die hebben we gisteren uitgebreid besproken als raad en besloten terug te treden."
Nijs onderschrijft de conclusie van Korpschef Akerboom vorige week. "Er was inderdaad onvoldoende controle en onvoldoende inzicht in de financiën", zegt de opgestapte interim-voorzitter.
Transparantie besproken
Akerboom verweet de andere leden van de raad dat ze Giltay niet tegenspraken. Nijs zegt dat ze zelf niet bij de feestjes in het Amstel Hotel aanwezig was. Verder gaat ze niet in op de vraag welke leden medeverantwoordelijk zijn. "Transparantie is uitgebreid aan de orde geweest."
Volgens Nijs loopt er geen onderzoek tegen andere leden van de COR. Ze voegt daar wel aan toe dat ze over dit soort zaken pas op het laatste moment worden geïnformeerd.
Snelle opvolging van belang
De teruggetreden leden van de COR verliezen hun baan niet. Ze zijn allemaal in vaste dienst bij de politie en krijgen waarschijnlijk een andere positie. Komende donderdag worden er gesprekken gevoerd over wie de raadsleden gaan opvolgen.
Het is voor de politie van groot belang dat er snel een nieuwe ondernemingsraad komt. Het toewijzen van nieuwe functies, de aanschaf van nieuwe voertuigen; vrijwel alle grote besluiten van de korpsleiding moeten door de ondernemingsraad worden goedgekeurd.
Volgens Nijs zijn de financiën inmiddels op orde bij de COR. "Ik heb sinds mijn aantreding maandelijks verantwoording af moeten leggen over de uitgaven. We hebben aardig zicht op zaken en zijn klaar om het stokje door te geven."
'Heel verstandig besluit'
Voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs noemt het 'heel verstandig' van de COR-leden om terug te treden. "Het draagvlak van de medezeggenschapsraad was weg en dan is je rol uitgespeeld." Struijs onderschrijft het belang dat er zo snel mogelijk een nieuwe tijdelijke Centrale Ondernemingsraad kom.
Korpschef Akerboom laat in een reactie weten dat hij het besluit van de COR respecteert. "Ik hecht veel waarde aan een goed functionerende medezeggenschap en aan continuïteit van de besluitvorming. Daarom ga ik op de kortst mogelijke termijn met de COR en de voorzitters van de ondernemingsraden van alle eenheden in gesprek."