NOS NieuwsAangepast

Akerboom: schandaal bij politie gevolg van gebrek aan toezicht

De affaire rond de exorbitante uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie is onder meer het gevolg van het solistische optreden van voormalig COR-voorzitter Frank Giltay.

Dit zei Erik Akerboom, de korpschef van de Nationale Politie, vanmiddag op een persconferentie. Ook het toezicht heeft volgens hem gefaald, niet in de laatste plaats door andere leden van de COR, die Giltay niet durfden tegen te spreken.

De politie heeft een intern onderzoek afgerond naar de uitgaven van de COR. De inhoud wil Akerboom nog niet prijsgeven, maar de conclusies maakte hij wel openbaar, nadat hij vorige maand al aangifte had gedaan tegen Giltay. Het declaratiegedrag van de COR noemt Akerboom "ondoelmatig en disproportioneel".

Akerboom: schandaal bij politie gevolg van gebrek aan toezicht

"Het dieptepunt was de maand december 2015", aldus Akerboom. Toen organiseerde de ondernemingsraad "drie bijeenkomsten die niet passen bij de uitstraling van de COR". Hij doelde onder meer op een duur verblijf in het Amstel Hotel in Amsterdam, "inclusief champagne-ontbijt".

Volgens Akerboom kon voorzitter Giltay nagenoeg ongestoord zijn gang gaan. "Hij wilde slechts verantwoording afleggen aan de vorige korpschef, en sloot andere COR-leden uit."

Van zijn collega's had Giltay, van wiens creditcard enkele duizenden euro's nog niet zijn verantwoord, hoe dan ook weinig te vrezen. "Slechts weinigen hebben geprotesteerd."

Akerboom hekelde ook in het inhuren van onnodige adviseurs en vrienden van Giltay. "Een sprekend voorbeeld is de herhaaldelijke inhuur van een imagocoach en de daaraan gekoppelde aanschaf van kostuums en andere kleding. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat een opvallend deel van de ingehuurde dienstverleners afkomstig is uit Almere en onderdeel uitmaakt van het persoonlijk netwerk van de voormalige voorzitter."

Nieuw onderzoek

Vanochtend werd al bekend dat minister Van der Steur een onafhankelijk onderzoek start naar de rol van toenmalig korpschef Gerard Bouman, die begin dit jaar opstapte.

Volgens Akerboom is Bouman daarover intussen geïnformeerd. "Dat had een grote impact op hem." Akerboom ontweek vragen over de rol van Bouman in de COR-affaire.

"De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de voorzitter", zei de korpschef tegen verslaggever Henrik-Willem Hofs, doelend op Frank Giltay. "Maar er had ook tegenspraak moeten zijn. Dit uitgavenpatroon past niet bij een korps dat ieder dubbeltje moet omdraaien."

Volgens Akerboom was Bouman medeverantwoordelijk. "Bij het feitelijk goedkeuren van rekeningen waren meer mensen betrokken." Wat er met zijn voorganger zou moeten gebeuren, wil Akerboom "aan de heer Van der Steur" laten. De oud-korpschef verblijft op de Antillen en is niet bereikbaar voor een reactie op de uitspraken van zijn opvolger.

Imago

In een reactie noemt politievakbond ACP het gedrag van de COR onaanvaardbaar en onacceptabel. “Het schaadt zowel het imago van de politie als de belangen van collega’s”, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.

De cruciale vraag is volgens de ACP in hoeverre de totstandkoming en reorganisatie van de Nationale Politie is beïnvloed door het decadente gedrag van de leden van de COR. "Waren de besluiten altijd in het belang van collega’s of speelden ook andere afwegingen mee?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl