NOS NieuwsAangepast

Trump wil af van verdrag, maar rept met geen woord over 'de muur'

Trump wil meteen af van het TPP handelsverdrag

Donald Trump trekt op de eerste dag als president de stekker uit de onderhandelingen voor het Trans-Pacifische Partnerschap, TPP. Hij heeft dat bekendgemaakt in een video, waarin hij zijn plannen bekendmaakte voor zijn eerste honderd dagen als president.

Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Trump al dat hij af wil van het vrijhandelsakkoord. Hij noemt het een ramp voor de Amerikaanse economie. Volgens hem is het niet goed voor de industrie en veroorzaakt het banenverlies.

Bij het Trans-Pacifische Partnerschap zijn veel landen betrokken, waaronder Australië, Canada, Japan, Maleisië, Peru en Nieuw-Zeeland. De Japanse premier Shinzo Abe zei in een reactie dat het handelsakkoord zonder de VS geen zin heeft.

In de video maakte Trump, die op 20 januari wordt geïnaugureerd, ook bekend dat hij een onderzoek wil naar misbruik van het huidige visumprogramma. Ook wil hij beperkingen opheffen voor energieproducenten, met name die schalieolie, gas en kolen gebruiken.

Wat Trump níet zei

Trump laat een aantal opvallende zaken achterwege in zijn boodschap, zegt verslaggever Wessel de Jong. "Vooral voor wat betreft zijn immigratiebeleid is het heel interessant wat hij níet zegt. Hij rept met geen woord over de muur die hij wil bouwen langs de grens met Mexico, waar het eindeloos over ging in zijn campagne. Die muur komt er misschien ooit wel, maar we hoeven het niet te verwachten in zijn eerste honderd dagen als president."

Ook het deporteren van migranten zonder papieren komt niet voor in zijn videoboodschap. "Er is in de VS veel angst voor die deportatie. Obama heeft veel regels ingevoerd die ervoor zorgen dat kinderen van illegalen een beter leven kunnen krijgen. Als Trump over zestig dagen aantreedt, kan hij die maatregelen met een handomdraai ongedaan maken. Maar kennelijk is hij er nog niet helemaal uit hoe hij dat gaat aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl