Publiek domein
NOS NieuwsAangepast

Hoe opa Trump Duitsland werd uitgezet (de rest is geschiedenis)

Het is een brief die de wereldgeschiedenis veranderde, schrijft de Duitse krant Bild. Friedrich Trump, inderdaad de opa van, vroeg in 1905 vergeefs toestemming om in Duitsland te mogen blijven. Toen dat werd geweigerd, keerde hij terug naar de VS, het land waarvan zijn kleinzoon binnenkort president wordt.

Friedrich Trump (1869 - 1918) was als 16-jarige uit Rijnland-Palts naar Amerika gereisd om fortuin te maken. Daarin slaagde hij door de Goudkoorts van Klondike; niet door zelf te mijnen, maar door een restaurant-bordeel uit te baten.

In 1905 keerde hij als rijk man terug naar zijn geboorteland, maar de autoriteiten waren daar niet van gediend. Omdat hij zijn dienstplicht niet had vervuld, wilde men hem niet terughebben.

Geen uitzondering

In de brief smeekte Trump aan de "meest-geliefde, nobele, wijze en rechtvaardige" Beierse prins-regent Luitpold of hij niet een uitzondering kon maken. Het "meest dienstbare verzoek" werd echter afgewezen. De brief werd na de verkiezing van Trump opgeduikeld in het archief van de deelstaat.

Trump kreeg te verstaan dat hij binnen enkele maanden zijn koffers moest pakken. Uiteindelijk zou hij op 1 juli 1905 het stoomschip pakken, terug naar de VS. Drie maanden later werd daar Fred Trump jr. geboren, de vader van Donald.

Overigens hield de vastgoedfamilie later lange tijd vol dat ze van Zweedse afkomst was. "Ze hadden veel Joodse huurders en in die dagen kon je maar beter niet Duits zijn", legde de familiehistoricus eens uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl