VNO-NCW-voorman Hans de Boer
NOS NieuwsAangepast

Werkgevers: chaotische zzp-wet moet ijskast in

Werkgeversorganisatie VNO-NCW trekt z'n steun in voor de nieuwe wet voor zzp'ers, de wet DBA. "Het moet anders. De wet moet de ijskast in", zegt voorzitter Hans de Boer.

In september steunden de werkgevers de nieuwe wet nog, maar nu zijn de problemen te groot geworden. "Wij horen verontrustende geluiden", zegt De Boer. "Er is chaos en onzekerheid ontstaan."

Volgens hem gaat het om een groep van zo'n half miljoen zzp'ers die in onzekerheid zitten. "Onze taxatie is dat 100.000 van hen serieuze problemen heeft door de wet DBA."

Er is bij werkgevers en bij zzp'ers veel onduidelijkheid over de wet. Om het zekere voor het onzekere te nemen stoppen verschillende bedrijven met het inhuren van de zelfstandigen. Uit cijfers blijkt dat het aantal zelfstandigen daalt.

IJskast

Volgens De Boer leek de wet in eerste instantie prima, maar heeft de staatssecretaris voor de problemen gezorgd. "De heer Wiebes is afgestapt van zes modelcontracten. Hij heeft de sluis opengezet voor vele soorten contracten en daardoor is onzekerheid ontstaan. Werkgevers zijn bang dat ze een boete of een naheffing krijgen als ze zzp 'ers inhuren."

Hij wil dat de wet voor twee jaar de ijskast in gaat en dat werkgevers dan ook voorlopig geen naheffingen kunnen krijgen.

Aanpassing

Eerder deze week zei de FNV dat de wet DBA beter moest. Staatssecretaris Wiebes kondigt binnenkort aanpassingen aan, maar het is de vraag of dat genoeg is voor de werkgevers. "Wij vrezen een surrogaatoplossing", aldus De Boer. "Wat rondzingt als mogelijkheid is dat iedere zzp'er die 75 euro per uur of meer verdient wel snor zit. Iedereen die minder verdient, wordt gecontroleerd. Dat vinden we een hele slechte oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl