NOS NieuwsAangepast

FNV: uitvoering zzp-wet moet beter

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Bij de FNV stromen de klachten binnen over de nieuwe wet DBA, de nieuwe wet voor zzp'ers die een half jaar geleden van kracht werd. De vakbond heeft vanmiddag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek om de uitvoering van de wet te verbeteren. Dat is opmerkelijk omdat FNV tot nog toe volledig achter de wet stond.

De wet is bedoeld om zzp'ers te beschermen, maar pakt in de praktijk vaak verkeerd uit. Bij het meldpunt van FNV Zelfstandigen zijn honderden klachten binnengekomen van zzp'ers die door de wet werk verloren hebben. "Er is veel koudwatervrees bij opdrachtgevers", zo vertelt een woordvoerder. "Daardoor lopen zelfstandigen opdrachten mis. Vaak staan ze voor de keuze, of geen opdracht, of werken in een dure payroll-contructie. "Dat zijn onbedoelde effecten van de wet."

De grootste vereniging voor zelfstandigen, ZZP Nederland, waarschuwde eerder al dat zeker 40.000 zzp'ers de dupe zijn van de wet DBA. Samen met Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen is ZZP Nederland een petitie gestart om de wet helemaal van tafel te krijgen.

Keihard overeind

Zo ver wil de FNV niet gaan. De vakbond heeft zich dit jaar juist voorgenomen om de flexibilisering van de arbeidsmarkt te bestrijden, onder het motto: Meer vaste banen. "De noodzaak van de wet DBA blijft met dit alles keihard overeind", zegt FNV bestuurder Mariette Patijn. "De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid aan te pakken en dat moet doorgaan." De bond wijst op een aantal positieve voorbeelden, zoals bij banken, waar mensen die lange tijd als zzp’ers werkten nu een arbeidscontract hebben gekregen.

De FNV stelt in de brief aan de Tweede Kamer voor dat de Belastingdienst extra criteria gaat hanteren bij de beoordeling of een zelfstandige wel of geen schijncontract heeft. Zo hoopt de vakbond de schade voor zelfstandigen te beperken. Staatssecretaris Wiebes komt deze maand met een brief om de Kamer te informeren over de voortgang van de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl