De pro-Russische presidentskandidaat Igor Dodon
NOS Nieuws

Pro-Russische presidentskandidaat eist overwinning Moldavië op

In Moldavië heeft de socialistische kandidaat Igor Dodon de overwinning opgeëist in de presidentsverkiezingen. Met bijna alle stemmen geteld staat hij op iets meer dan 54 procent van de stemmen. Dodon is een aanhanger van de Russische president Poetin en heeft al eens gezegd dat Moldavië "net zo'n sterke leider moet hebben als Rusland".

Zijn liberale rivaal, de voormalige minister van Onderwijs Maia Sandu, had het moeten hebben van een hoge opkomst, maar met iets meer dan 53 procent viel die tegen. Ze leverde forse kritiek op de slechte organisatie van de verkiezingen waardoor volgens haar veel mensen niet konden stemmen.

Dodon kreeg veel steun van oudere Moldaviërs en profiteerde van de ontevredenheid onder de bevolking over een corruptieschandaal onder de pro-Europese regering in 2014. Toen verdween vlak voor de parlementsverkiezingen een miljard dollar bij Moldavische banken.

Wetten terugsturen

Dodon riep zijn landgenoten na het sluiten van de stembussen in het Russisch op om kalm te blijven. Hij heeft beloofd om de politieke en handelsbetrekkingen met Rusland te herstellen. Die bekoelden nadat Moldavië in 2014 een handelsverdrag met de EU sloot. Moskou stelde daarop een importverbod in op Moldavisch fruit, wijn en groenten.

Moldavië telt zo'n 3,5 miljoen inwoners en ligt ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. Het is een van de armste landen van Europa. De president in het land heeft niet alleen een ceremoniële functie, maar kan wetten terugsturen naar het parlement en de volksvertegenwoordiging in bepaalde gevallen zelfs ontbinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl