Een Moldavische heeft haar stem uitgebracht. EPA

Bij de parlementsverkiezingen in Moldavië lijken de pro-Europese partijen de meerderheid van de stemmen te halen. Na telling van 90 procent van de stemmen staan de Liberaal-Democraten, de Liberalen en de Democraten op bijna 45 procent van de stemmen en de twee pro-Russische partijen bijna 40 procent. 

De pro-Europese coalitie zou een regering kunnen vormen, maar daarin zouden dan de nummers één en drie van de uitslag, de Socialistische en de Communistische partij, niet vertegenwoordigd zijn.

Tot op het bot verdeeld

Deze verkiezingen werden van tevoren gezien als een strijd tussen de regerende liberalen die de blik op Europa willen houden en de communisten die juist de banden willen behouden met Rusland.

Toch wordt het geen duidelijke keuze voor Europa of voor Rusland, zegt correspondent Joost van Egmond. "Het land is tot op het bot verdeeld."

In juni tekende de regering van de vroegere Sovjetrepubliek een handelsovereenkomst met de EU. Rusland stelde daarop een importverbod in voor Moldavische wijn, fruit, groente en vlees. 

STER reclame