De socialistische leider Igor Dodon spreekt met de pers na het uitbrengen van zijn stem EPA

Geen van de negen presidentskandidaten in Moldavië heeft de benodigde meerderheid bij de verkiezingen behaald. Er is daardoor een tweede beslissende ronde nodig met de twee kandidaten die nu de meeste kiezers achter zich hebben gekregen. 

Na het tellen van nagenoeg alle stemmen, eindigt de pro-Russische kandidaat Igor Dodon als eerste met 48,5 procent. Zijn belangrijkste tegenstander, de liberale Maia Sandu, kreeg 38,2 procent.

Beperkte macht

Dodon is een voormalige communist die nu leider is van de socialistische partij. Hij zegt dat hij een eind zal maken aan de corruptie binnen de huidige, pro-Europese regering. Ook wil hij de banden met Rusland aanhalen. Sandu is meer gericht op het Westen.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat de Moldavische bevolking de president rechtstreeks kiest. Sinds 1996 werd de president door het parlement benoemd. De huidige president Nicolae Timofti stelde zich niet verkiesbaar.

De macht van de president in Moldavië is beperkt. Belangrijke besluiten moeten worden goedgekeurd door het parlement, dat wordt gedomineerd door pro-Europese partijen. 

STER reclame