1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Tienduizenden demonstranten eisen aftreden regering Moldavië

In Moldavië zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van het land, die zij beschuldigen van corruptie. Volgens lokale media eisen de demonstranten dat de regering aftreedt.

De Moldaviërs houden de overheid verantwoordelijk voor de verslechterde economische situatie in het land. Zij eisen structurele hervormingen en willen dat Moldavië meer toenadering zoekt tot de Europese Unie.

Volgens de politie zijn er ongeveer 40.000 demonstranten op de been in de hoofdstad Chisinau. De organisatie van het protest zegt dat ruim 100.000 mensen meedoen aan de demonstratie.

Rusland

De Moldavische regering heeft veel steun verloren na een aantal corruptieschandalen. Zo kwamen eerder dit jaar verschillende politici in opspraak toen bleek dat een Europese lening van een miljard dollar via schimmige financiële constructies van de bank was verdwenen.

In de voormalige Sovjet-staat wonnen eind vorig jaar drie pro-Europese partijen met een kleine meerderheid de parlementsverkiezingen ten koste van een aantal partijen die voor sterkere banden met Rusland zijn.

Vorig jaar tekende Moldavië een handelsovereenkomst met de Europese Unie. Moskou stelde na dat akkoord een importverbod in op Moldavische producten en is gestopt met de financiële steun aan het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl