Parijs herdenkt slachtoffers aanslagen met gedenktekens
Parijs staat vandaag stil bij de terroristische aanslagen van een jaar geleden. 130 mensen kwamen toen om het leven bij de aanvallen op het Stade de France, cafés, restaurants, en het muziektheater Bataclan.
President Hollande begon de herdenkingen bij het voetbalstadion, waar hij een plaquette onthulde, daarna volgden er ceremonies op de andere plaatsen waar de terroristen zich opbliezen en mensen vermoordden.
Michael Dias, de zoon van de man die bij het Stade de France omkwam, hield een toespraak. Hij noemde zijn in Portugal geboren vader het bewijs dat integratie mogelijk is.
Volgens hem is het nodig om de stigmatisering te bestrijden die sommige jongeren richting geweld drijft. Daarmee verwees hij naar de aanslagplegers. Zij waren allemaal Europese burgers van buitenlandse afkomst.
De herdenkingen waren sober. President Hollande en de Parijse burgemeester Hidalgo onthulden de plaquettes, mensen waren een minuut stil en nabestaanden voerden het woord.
Op het Léon Blumplein speelt vanmiddag de pianist die na de aanslag bij Bataclan zijn vleugel bij het muziektheater neerzette en Imagine van John Lennon speelde.
Inwoners van de stad is gevraagd om een kaars voor het raam te plaatsen. Er is ook een herdenkingsbijeenkomst in het centrum en in de Notre Dame.
Noodtoestand
De Franse premier Valls heeft in een interview met de BBC gezegd dat de regering de noodtoestand, die na de aanslagen werd afgekondigd, waarschijnlijk gaat verlengen. Dat is volgens hem nodig om de democratie in het land te beschermen.
Valls zegt dat het land veilig moet zijn tijdens de campagnes voor de parlementsverkiezingen en de presidentsverkiezingen in april en juni.
De noodtoestand is omstreden, omdat de autoriteiten bevoegdheden hebben, waar ze normaal gesproken toestemming van de rechter voor nodig hebben.