NOS Voetbal

Chaos in het Stade de France na aanslagen

 • ANP
  Het veld met de toeschouwers erop vanaf boven gezien
 • ANP
  Fans in afwachting in het Stade de France
 • ANP
  Fans die al wel buiten het stadion staan worden door de politie geinformeerd
 • ANP
  Ook rondom het stadion is het druk

Duizenden toeschouwers van het oefenduel tussen Frankrijk en Duitsland (2-0)bleven vrijdagavond in paniek achter na de aanslagen in Parijs. Na de schietpartijen wilden sommigen aanwezigen het stadion niet verlaten en bleven tot na middernacht in het stadion.

Voetbaljournalist Simon Kuper was in het stadion toen tijdens de wedstrijd een harde knal te horen was. "Er werd een beetje gejuicht, zoals vaker bij voetbalwedstrijden als mensen denken dat er vuurwerk wordt afgestoken. Maar in dit geval was de knal gewoon te hard", vertelt hij.

"Een minuut of vijf later volgde er weer een harde knal. Toen ging iedereen op internet kijken wat er aan de hand was en zagen wij dat er in het centrum van Parijs werd geschoten."

Explosie te horen in stadion

"Vanaf dat moment sloeg de angst toe, maar er was geen paniek in het stadion." Ondertussen ging de wedstrijd gewoon verder. "Bij beide Franse doelpunten werd flink gejuicht en mensen waren erg blij dat Frankrijk won." Kuper had geen oog meer voor het duel. "Ik kon niet meer aan de wedstrijd denken."

Veilig om te vertrekken

Kort voor het einde van de wedstrijd werd omgeroepen dat het publiek het stadion mocht verlaten, maar dat er slechts drie uitgangen beschikbaar waren. "Er werd omgeroepen dat het veilig was om te vertrekken." Veel fans hadden toen het Stade de France al verlaten, zag Kuper. "Het stadion was opvallend leeg toen de wedstrijd werd afgefloten."

Een grote groep mensen durfde het echter niet aan en bleef tot na middernacht in het stadion. "Zo'n drieduizend mensen ging op het veld staan en bleven daar heel rustig staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl