ANP
NOS NieuwsAangepast

Politie op scherp voor intocht Sinterklaas: twee mannen opgepakt

Een dag voor de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis heeft de Rotterdamse politie twee mannen gearresteerd vanwege opruiende teksten op de sociale media. Het zijn een man van 57 uit Amsterdam en een man van 26 uit Utrecht. Volgens de politie had het tweetal berichten geplaatst over de Pietendiscussie.

Een van de verdachten is opgepakt vanwege opruiing en bedreiging, de andere alleen voor opruiing.

Volgens NOS-verslaggever Robert Bas gaat het om een voorstander en een tegenstander van Zwarte Piet. Die laatste zou in een reactie op een Facebookpagina hebben opgeroepen om alle Zwarte Pieten bij elkaar te drijven en dood te schieten.

Er zijn berichten dat ook in Drenthe iemand is gearresteerd vanwege een dreigement in verband met de intocht. De voetbalclub DVC'59 uit Nieuw-Dordrecht in Drenthe meldt op Facebook dat een jeugdtrainer een dreigtweet had geplaatst en daarom is opgepakt, maar de politie kan dat niet bevestigen. De club heeft de man geroyeerd.

Protesteren

In aanloop naar de intocht van Sinterklaas volgt de politie nauwlettend de berichten op sociale media. Daar lopen de gemoederen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet hoog op.

De politie houdt rekening met een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Anti-Piet-activisten willen in Maassluis protesteren, terwijl voorstanders van Zwarte Piet hebben gezegd dat ze de activisten willen tegenhouden. Deze groep zou vooral bestaan uit voetbalsupporters.

Veiligheid

Voor de landelijke intocht van Sinterklaas zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. Het centrum is tot evenemententerrein verklaard en wordt omringd door hekken. Bij de ingangen zullen beveiligers staan. Die moeten voorkomen dat demonstranten zich onder het publiek begeven.

De gemeente heeft voor betogers vakken aangewezen langs de route die Sinterklaas aflegt door het oude centrum. Op andere plekken is protesteren niet toegestaan. De anti-Piet-activisten hebben al gezegd dat zij niet in zo'n vak gaan staan. Zij willen betogen bij het podium op de Markt.

In Maassluis zullen morgen honderden agenten op de been zijn om ervoor te zorgen dat de dag zonder problemen verloopt. De verwachting is dat zo'n 25.000 bezoekers naar de intocht komen kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl