Stilte voor de intocht in Maassluis
NOS NieuwsAangepast

Honderden agenten om rust te bewaren bij intocht Sint

Honderden politiemensen moeten er zaterdag voor zorgen dat de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis zonder problemen verloopt. Het aantal agenten dat zaterdag op de been wordt gebracht, is vergelijkbaar met een risicowedstrijd als Feyenoord – Ajax. Ze moeten voorkomen dat voor- en tegenstanders van Zwarte Piet slaags raken. Een aantal agenten is verkleed als Zwarte Piet.

Maassluis verwacht zaterdag zo’n 25.000 bezoekers in het historische centrum, vooral ouders met kinderen. Maar er komen ook demonstranten. De extreemrechtse Nederlandse Volksunie heeft een demonstratie aangekondigd. Deze pro-Zwarte-Piet-demonstranten krijgen een eigen vak langs de route van Sinterklaas.

Mobilisatie

Ook voor demonstranten tegen Zwarte Piet zijn speciale vakken gemaakt, maar anti-Zwarte Piet-activisten hebben geen demonstratie aangemeld. Toch staat het vast dat ze komen. De afgelopen week hebben de activisten op meerdere plaatsen in Nederland zogenaamde mobilisatiebijeenkomsten gehouden, onder meer in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Rotterdam.

Op de bijeenkomsten zijn videobeelden getoond van arrestaties bij eerdere acties. Ook werden er instructies gegeven hoe te handelen bij een aanhouding. In Nijmegen kwam het tot een opstootje tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Honderden agenten bij intocht in Maassluis

De politie houdt er rekening mee dat voorstanders van Zwarte Piet in Maassluis de confrontatie zoeken met de anti-Zwarte-Piet-activisten. In kringen van voetbalsupporters wordt de laatste weken via sociale media opgeroepen om met dit doel naar Maassluis te komen.

Gemeente, politie en Openbaar Ministerie zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. Sinds afgelopen zomer is er een Staf Bijzonder en Grootschalig Optreden (SGBO). Voor het geval er problemen ontstaan, liggen een noodbevel, een noodverordening en een aanwijzing voor preventief fouilleren klaar.

Speciale vakken

Demonstraties zijn in principe toegestaan, maar binnen bepaalde voorwaarden. Zo mag er geen gevaar voor de openbare orde ontstaan. Ook zijn speciale demonstratievakken gemaakt voor de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Het is echter maar zeer de vraag of met name het anti-kamp genoegen neemt met een plaats in zo’n afgesloten vak.

Om snel op te kunnen treden bij problemen, staat de Mobiele Eenheid zaterdag klaar. Leden van een speciale eenheid van de politie vormen tijdens de wandeltocht door Maassluis verkleed als Zwarte Pieten een veiligheidskordon rond Sinterklaas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl