De ex-Hoofdpiet samen met presentatrice Diewertje Blok
NOS NieuwsAangepast

Het is nog even wachten op het Pietenverhaal

Scholen en intochtcomités die hun Pieten willen aanpassen aan de Pieten in het Sinterklaasjournaal, moeten nog even geduld hebben. Pas na drie afleveringen wordt de verhaallijn duidelijk en dus ook hoe Piet er gaat uitzien, zegt NTR-woordvoerder Vos.

Vanavond om 18.00 uur begint het Sinterklaasjournaal dat de publieke omroep NTR traditiegetrouw dagelijks uitzendt tot aan pakjesavond.

Kwetsend

De discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet is dit jaar nog eens versterkt door de oproep van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer om het uiterlijk te veranderen: minder kwetsend voor donkere mensen, is haar boodschap.

Niet alleen het uiterlijk, maar ook de rol van Hoofdpiet is een verrassing. De vorige Hoofdpiet, Erik van Muiswinkel, liet in mei weten dat voor hem de lol er af is. Hij had gehoopt dat de Pieten in het Sinterklaasjournaal sneller van kleur zouden veranderen.

Omdat dat vorig jaar naar zijn zin onvoldoende gebeurde, gaf hij er de brui aan. Of de nieuwe Hoofdpiet vandaag te zien is, wil de NTR ook niet zeggen.

Schoorsteenpiet

De omroep wil al weken niet ingaan op vragen over het uiterlijk van de Pieten in het Sinterklaasjournaal. Ook niet nadat RTL had bekendgemaakt dat Zwarte Piet daar voortaan een Schoorsteenpiet is. Pas na de laatste uitzending op 4 december licht de NTR toe wat de overwegingen zijn geweest over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Vorig jaar keken ruim 1,2 miljoen kijkers naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Dat zakte terug naar 580.000 bij de laatste aflevering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl