Anp
NOS NieuwsAangepast

Bezoekers moeten langs beveiligers bij intocht Sinterklaas

Bij de intocht van Sinterklaas in Maassluis zijn zaterdag spontane demonstraties niet toegestaan. Dat maakte burgemeester Haan vandaag bekend.

Demonstreren mag alleen in speciale vakken langs de route. Betogers moeten zich van tevoren melden als zij actie willen voeren.

Iedereen die de intocht wil bijwonen, moet door speciale ingangen rond het feestterrein die worden bewaakt door particuliere beveiligers. Zij zullen activisten en demonstranten tegenhouden.

Demonstraties

De Nederlandse Volksunie is de enige groep die zich officieel heeft gemeld om in een van de vakken een pro-Zwarte Piet-demonstratie te houden. In kringen van voetbalsupporters is opgeroepen om naar Maassluis te gaan om anti-pietenacties tegen te houden.

Protestgroep Kick out Zwarte Piet heeft op sociale media al aangegeven dat ze geen gehoor geven aan de eis om in een speciaal vak te demonstreren. Zij willen demonstreren op de markt, waar de intocht eindigt.

De afgelopen week hebben zij in diverse steden mobilisatiebijeenkomsten gehouden om mensen op te roepen naar Maassluis te gaan. Daarbij kregen mensen uitleg over hoe ze moeten demonstreren, en wat ze moeten doen als ze zouden worden aangehouden.

De gemeente heeft een noodbevel en noodverordeningen klaar liggen voor als het mis gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl