ANP
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Ruimte voor protesten bij intocht Sinterklaas Maassluis

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas zal er ruimte zijn om te demonstreren voor en tegen Zwarte Piet. Dat verzekert de burgemeester van Maassluis, de plaats waar de sint dit jaar aankomt. "Wij zullen aan de route gelegenheid bieden, dus niet ver weg gestopt", zegt Edo Haan tegen RTV Rijnmond.

De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie heeft al een vergunning gekregen om te demonstreren. Dat gaan ze doen onder de leus 'Wij schamen ons niet voor Zwarte Piet! Stop de kinderfeesthaters!'. De NVU roept mensen op om intochten te boycotten waar Zwarte Piet is aangepast.

Ook tegenstanders hebben een demonstratie aangekondigd, ze hebben daar officieel nog geen melding van gemaakt bij de gemeente.

Debat

Volgens burgemeester Haan is het belangrijk dat er bij de intocht ruimte is voor de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. "Wij willen graag gastheer zijn voor Sinterklaas, maar ook gastheer voor het debat dat er onmiskenbaar is."

Demonstranten moeten zich wel aan bepaalde regels houden. Die zullen van tevoren worden uitgedeeld en gepubliceerd op de website van de gemeente.

Gouda

Twee jaar geleden werd de intocht van Sinterklaas in Gouda ontsierd toen voor- en tegenstanders van het hulpje van Sinterklaas elkaar tegenkwamen. De sfeer werd grimmig en de politie pakte negentig mensen op. Een tegenstander van Zwarte Piet moest voor de rechter komen, maar hij werd vrijgesproken. Het hoger beroep tegen hem loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl