Trump en Obama in de Oval Office Reuters

Het beeld van de dag: Trump alvast even in het Witte Huis, anderhalve dag na zijn verkiezing als de 45ste president van de Verenigde Staten. De twee bespraken de overdracht van de macht. Volgens Obama verliep de ontmoeting van anderhalf uur uitstekend.

Maar de dag begon vanochtend met beelden van demonstraties tegen Trump in enkele Amerikaanse steden. 

In Chicago verzamelden zich duizenden mensen bij de Trump Tower. Ook in New York, Boston, Philadelphia, Seattle, San Francisco, Los Angeles en Austin gingen demonstranten de straat op met leuzen als "Not my president" en "No Trump, No KKK, No fascist USA!"

Overal in Amerika klinkt: 'Niet mijn president!'

Ook in Nederland lieten mensen hun afkeuring blijken over de verkiezingsuitslag. Bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam werden bloemen gelegd en een briefje met de tekst: "Lief Amerika, sorry voor jullie verlies. We wensen jullie het beste in de donkere tijden die jullie te wachten staan."

En dan zijn er de Amerikanen die zeggen naar Canada te gaan emigreren. Daarbij zijn een paar bekende namen: Barbra Streisand, rapper Ne-Yo en Snoop Dogg. Die deelde via zijn Instagram alvast een foto van Toronto en hij reageerde op Twitter met een korte video.

Intussen circuleren in de VS al namen voor de belangrijkste posten in Trumps team. Wie wordt bijvoorbeeld de nieuwe chief of staff, de belangrijkste staffunctie in het Witte Huis? En wie gaan de belangrijkste ministersposten bezetten? Gouverneur van New Jersey Chris Christie wordt genoemd, maar ook vallen de namen van oud-burgemeester van New York, Rudy Giuliani en die van Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 

Chris Christie, Rudy Giuliani AFP

Peilingbureaus hebben uitgezocht wie Trump aan zijn overwinning hebben geholpen. Volgens onderzoek van Edison Research waren het vaak blanke, niet laagopgeleide mannen. Van die groep stemde 67 procent op Trump. Maar verrassender is dat toch nog 29 procent van de Latijns-Amerikaanse kiezers voor de Republikeinse kandidaat koos - ondanks het anti-Trump-sentiment in de latino-gemeenschap.

Ook opvallend: ook veel hoogopgeleide blanken gingen voor Trump. Van de niet-blanke hoogopgeleiden koos de meerderheid voor Clinton.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het lijkt erop dat de opkomst lager was dan bij de laatste drie presidentsverkiezingen. Trump trok minder kiezers dan zijn voorganger Romney. Dat hij toch wist te winnen, komt mede doordat Clinton minder kiezers wist te mobiliseren dan Obama in 2012 en 2008.

NOS

Ook opmerkelijk: zestien jaar geleden werd Trumps overwinning al voorspeld in een aflevering van de tekenfilmserie The Simpsons. Dochter Lisa Simpson wordt in de toekomst voorgesteld als de opvolger van 'president Trump', die ervoor heeft gezorgd dat het land zeer krap bij kas zit. 

Een van de makers van de serie, Dan Greaney, zegt nu dat het opvoeren van Trump als president toen was bedoeld als waarschuwing voor Amerika. "Het leek ons de meest logische keuze als we niet nog dieper wilden afzakken."

En dan was er nog de flater van het tijdschrift Newsweek. Dat had twee edities voorbereid. Eén waarin Clinton had gewonnen, en één met Trump op de cover. Zoiets gebeurt vaker, maar wat niet gebruikelijk is: 125.000 exemplaren van de versie waarin Clinton als president werd verwelkomd, kwamen in de winkels en kiosken terecht.

Ze waren al verstuurd voordat de uitslag binnen was en een aantal is ook verkocht. De niet verkochte exemplaren zijn teruggeroepen, maar het kwaad was al geschied. De cover met 'Madam President' ging via sociale media alsnog de wereld over.

"Zoals iedereen, zaten ook wij er naast", geeft uitgever Tony Romando toe. Er wordt nu een nieuwe Newsweek verspreid, deze keer met Trump op de voorkant.

En de dag krijgt aan het slot alweer een verrassende wending. De Dow Jones Index sluit op de hoogste stand ooit. Het optimisme over de kansen die de nieuwe president Donald Trump het Amerikaanse bedrijfsleven zal bieden drijft de koersen op.

STER reclame