'We moeten Trump accepteren, mijn pijnlijke onderbuikgevoel moet weg'
In tal van steden in de Verenigde Staten is gedemonstreerd tegen de nieuwe president Trump.
Een van de grootste protestmarsen was in Chicago. Daar verzamelden zich duizenden mensen bij Trump Tower. Ook onder meer in New York, Boston, Philadelphia, Seattle, San Francisco, Los Angeles en Austin gingen demonstranten de straat op. In New York verzamelde zich de menigte ook voor de Trump Tower op Fifth Avenue.
In Washington D.C. stond een grote groep demonstranten bij het Witte Huis. Er werden kaarsen opgestoken, toespraken gehouden en liedjes gezongen.
De demonstranten riepen leuzen als "Not my president" en "No Trump, No KKK, No fascist USA!" Er zijn geen incidenten voorgevallen, of mensen gearresteerd.
In de buurt van een demonstratie in Seattle opende wel iemand het vuur op mensen op straat. Vijf mensen raakten gewond. Volgens de politie zou de schietpartij met een "persoonlijke ruzie" te maken hebben en niets met de demonstraties.
Hij is de belichaming van een falend systeem. Dat pijnlijke onderbuikgevoel moet weg.
"Ook al kunnen we niets veranderen en moeten we accepteren wat er is gebeurd, ik wil hem laten weten dat we kwaad zijn", zegt Brandon, een demonstrant uit Maryland. "Dit is verschrikkelijk. Het voelt goed om samen met mijn broers, zusters en mensen die dezelfde denkwijze hebben, te staan en iedereen te laten weten dat we hier niet achter staan."
Layla, een demonstrant uit New York, heeft geen positief woord over voor Trump. "Hij is de belichaming van een falend systeem waarin we niet meer weten wat echt is door alle valse berichten. Dit is het pijnlijke onderbuikgevoel dat weg moet."
Vuilnis
Een demonstrant die anoniem wil blijven en een masker draagt, noemt Trump een verkrachter. "Het is oneerlijk wat hij doet. Ik snap niet hoe mensen kunnen stemmen voor een verkrachter. Hij is vuilnis en we moeten hem beschuldigen."
Natasha Elena is niet positief over beide kandidaten. "Ik denk dat Hillary ook geen held is, ze is zelfs een gevaarlijke kandidaat. Maar Trumps mogelijkheid om racistische gedachten in grote groepen te stimuleren, is ongelooflijk eng. Het is nodig om hier vandaag te staan."
In Amsterdam werd ook gereageerd op de overwinning van Trump. Daar werden bloemen bij het Amerikaanse consulaat gelegd. Ook werd er een briefje opgehangen met de tekst: "Liefste Amerika, sorry voor jullie verlies. We wensen jullie het beste in de donkere tijden die jullie te wachten staan."