Donald Trump omhelst de Amerikaanse vlag
NOS NieuwsAangepast

Trump kan het niet alleen: zij worden nu al genoemd

Blank, man en op leeftijd: dat ministerieel beeld ontstaat een etmaal na de zege van Donald Trump. Onder de namen die circuleren zitten geen latino's en maar weinig vrouwen.

Als president-elect is de samenstelling van zijn kabinet een topprioriteit. De Amerikaanse media nemen alvast een voorschot, te beginnen met de belangrijkste staffunctie in het Witte Huis: chief of staff.

Deze man of vrouw houdt het overzicht over al het personeel en de presidentiële agenda en is de rechterhand van de president.

Vaak genoemd: Chris Christie. De gouverneur van New Jersey deed zelf mee als presidentskandidaat, maar was kansloos. Kort daarna sprak hij zijn steun uit voor Trump. Hij leek in de race voor running-mate, maar dat werd Mike Pence.

Potentieel probleempje: Christie is betrokken bij een schandaal rond het sluiten van een brug tussen New Jersey en New York. Dit zou zijn benoeming kunnen bemoeilijken. Christie wordt ook genoemd als een kandidaat voor Justitie.

Voormalig burgemeester

Ook genoemd: Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York (van 1994 tot 2002). Hij kreeg veel respect door zijn handelen tijdens en na de terroristische aanslagen op 9/11. Hij gaf leiding aan de herstelwerkzaamheden en coördineerde veel projecten. Giuliani wordt vaker genoemd: als minister voor Binnenlandse Veiligheid, CIA-directeur en voor Justitie.

  • AFP
    Chris Christie, Rudy Giuliani
  • AFP
    Newt Gingrich
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Ook Newt Gingrich (73) duikt weer op, een ouwe bekende in de Republikeinse partij. Gingrich is de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (1995-1999) en was fel oppositieleider tegen president Bill Clinton. Gingrich wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken.

Dan is er Reince Priebus, de voorzitter van de Republican National Committee. Priebus zorgde er tijdens de verkiezingscampagne van Trump vooral voor dat de uitgesproken Trump kon communiceren met de Republikeinse partij. Hij wordt ook genoemd als adviseur.

Een naam die we vaak terug zien komen in de lijst met eventuele kabinetsleden is Jeff Sessions, de senator van Alabama. Trump noemde Sessions al in zijn overwinningspeech, omdat hij "zo gerespecteerd zou worden in Washington door zijn intelligentie." Hij wordt genoemd als minister van Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie.

Opvallende speculaties

Bij de verdere speculaties over eventuele leden van het nieuwe kabinet vallen een aantal dingen op. Zo worden er maar twee vrouwen genoemd: Hope Hicks (Trumps perschef tijdens de campagne) als communicatie-adviseur of adviseur en Kellyanne Conway, Trumps campagnemanager, als adviseur.

Ook de enige gekleurde man valt op: Ben Carson. De voormalige neurochirurg deed dit jaar zelf ook mee aan de verkiezingen. Hij piekte op het begin, maar kreeg toen kritiek in de media. Hij zou hebben gelogen over een militaire opleiding die hij niet had afgerond. Hij ontkende, maar verloor toch zijn populariteit. Hij trok zich terug na Super Tuesday. Daarna besloot Carson Trump te steunen. Hij wordt genoemd als minister van Onderwijs of minister van Gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl