Advocaat Geert-Jan Knoops met Wilders in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

Knoops stapt niet op in 'minder Marokkanen'-zaak Wilders

Advocaat Geert-Jan Knoops blijft Geert Wilders verdedigen in het 'minder Marokkanen'-proces. Dat heeft hij laten weten in een persbericht.

Vorige week wraakte Knoops een van de rechters in het proces, omdat hij en Wilders vonden dat ze de schijn van partijdigheid had gewekt. Het wrakingsverzoek werd afgewezen.

"De afwijzing van het wrakingsverzoek van 4 november jl., onder andere op grond van het feit dat rechters mensen zijn en ook fouten mogen maken (!), heeft het beeld van een oneerlijk proces, zoals geschetst tijdens de wrakingszitting, verder versterkt", staat in het persbericht.

"Na ampel beraad zal de verdediging verder deelnemen aan het proces, om ten minste een volwaardig hoger beroep veilig te kunnen stellen."

Knoops was teleurgesteld door de afwijzing. Hij zei dat voortzetting van het proces alleen zinvol is als de schijn van partijdigheid van de rechtbank wordt weggenomen. "Het gaat om een eerlijk proces. Zolang wij ons dat niet realiseren, kunnen we beter met het hele proces stoppen", zei Knoops. Daarop werd gespeculeerd dat hij de verdediging van Wilders zou gaan neerleggen.

Vooringenomen

Wilders en Knoops vinden dat rechter Elianne van Rens zich vorige week meerdere malen vooringenomen toonde bij de ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur. Volgens Knoops zette zij Cliteur meerdere malen op het verkeerde been en kwam naar voren dat zij zich niet goed in gerechtelijke uitspraken over discriminatie had verdiept. Daarom wilde de advocaat dat de rechter werd vervangen.

De wrakingskamer erkende dat Van Rens bij de uitleg van een uitspraak van de Hoge Raad in de fout is gegaan. "Maar dat kan gebeuren, dat overkomt ook rechters." Daar komt nog bij dat die zaak onder juristen zo bekend is dat de fout "evident" was en niemand op het verkeerde been kan zijn gezet.

Minder Marokkanen

In de zaak gaat het over uitspraken van Wilders tijdens de verkiezingscampagne in 2014. In een interview op de markt in Den Haag zei hij: "Belangrijkste is toch voor de mensen hier op de markt (…). Voor die mensen doen wij het nu. Die stemmen op een veiliger en socialer en in ieder geval een stad met minder lasten en als het even ook kan wat minder Marokkanen."

Een week later vroeg hij op een PVV-bijeenkomst in een Haags café: "Ik vraag aan jullie, willen jullie in deze stad en Nederland meer of minder Marokkanen?" Toen de aanwezigen 'minder, minder' scandeerden, zei Wilders: "Dan gaan we dat regelen."

Later zei Wilders dat hij met zijn uitspraken doelde op overlastgevende Marokkanen. Het OM vindt dat die context onvoldoende duidelijk is en dat Wilders met beide uitspraken een bevolkingsgroep beledigt, en aanzet tot haat en discriminatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl