NOS NieuwsAangepast

Ook onderzoek rol minister in declaratieschandaal

Van der Steur: ook onderzoek naar minister

Het onderzoek naar de rol van oud-korpschef Bouman in het declaratieschandaal bij de politie zal ook gaan over de minister van Veiligheid en Justitie en het ministerie. Dat schrijft minister Van der Steur aan de Tweede Kamer. Als het gaat over de rol van de minister zal het onderzoek zich waarschijnlijk toespitsen op Van der Steurs voorganger Opstelten.

Van der Steur maakte vorige week al bekend dat er een onderzoek komt naar Bouman. Het moet uitwijzen of de ex-korpschef heeft gedaan of nagelaten wat in zijn functie van hem mocht worden verwacht. De Tweede Kamer wil dat ook de rol van de politieke top en van het departement wordt onderzocht en Van der Steur is het daar dus mee eens.

In zijn brief aan de Kamer schrijft Van der Steur dat het onderzoek ook duidelijk moet maken of de handelwijze van Bouman invloed heeft gehad op de besluiten van de Centrale Ondernemingsraad. Toen vorige week duidelijk werd dat de Ondernemingsraad geld heeft uitgegeven aan feesten en dure vergaderlocaties, vroegen Kamerleden zich af of de korpschef de ondernemingsraad daarmee heeft "gepaaid", in ruil voor instemming met de moeizame reorganisatie bij de Nationale Politie.

De commissie moet een feitelijke reconstructie maken. Van der Steur roept politiemensen op zich bij de onderzoekscommissie te melden, als ze belangrijke informatie hebben. Ze krijgen hetzelfde soort bescherming als klokkenluiders. Eerder vandaag werd al bekend dat Bouman tijdens het onderzoek niet voor de politie zal werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl