Jacques Monasch
NOS NieuwsAangepast

Monasch doet niet mee aan PvdA-lijsttrekkersstrijd

Het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch doet niet meer mee aan de verkiezing voor het lijsttrekkerschap. Monasch zegt dat het partijbestuur hem niet als kandidaat accepteert. Het bestuur zegt dat het Kamerlid zichzelf heeft teruggetrokken. Er is een beroep op hem gedaan om hem toch mee te laten doen. "Toen heeft hij zich teruggetrokken", zegt een woordvoerder van partijvoorzitter Spekman.

De kandidaatstellingscommissie had een positief advies over Monasch. Hij voldeed aan de profielschets en het partijbestuur wilde dit advies overnemen. De problemen ontstonden door de extra eisen die Monasch stelde. Hij wilde dat de gekozen lijsttrekker alsnog invloed kreeg op het verkiezingsprogramma dat eind oktober is gepresenteerd.

Monasch wilde in het verkiezingsprogramma een scherpere koers op het gebied van integratie, ouderenzorg, het asielbeleid. Ook moet er een nieuw Europees Verdrag komen en moet het flitslidmaatschap gehandhaafd blijven.

Tegen de regels

Het partijbestuur accepteerde de extra eisen niet, omdat het tegen de regels was. Gisteravond is er nog een gesprek geweest tussen Monasch en een delegatie van het partijbestuur. "Tot grote spijt" van het bestuur trok hij zijn kandidatuur toch in.

Monasch is erg teleurgesteld. "Het bestuur wil geen open lijsttrekkersverkiezing organiseren zoals het congres van de PvdA eerder heeft besloten." Hij geeft vanmiddag nog een toelichting.

PvdA-leider Samsom vindt het "buitengewoon jammer" dat Monasch zich heeft teruggetrokken. Monasch zei vanochtend op de radio dat hij niet uit de PvdA-fractie stapt. Hij maakte vorige week bekend dat hij een motie van wantrouwen tegen het kabinet steunt vanwege het Oekraïne-referendum.

Het had een feestje moeten zijn met een hoop positieve publiciteit, maar het is ontaard in een moddergevecht,."

NOS-verslaggever Wilco Boom over de PvdA-lijsttrekkerschapsverkiezingen

Het besluit van het PvdA-bestuur betekent dat de lijsttrekkersstrijd gaat tussen partijleider Diederik Samsom en vicepremier Asscher. Het partijbestuur heeft de twee andere kandidaten afgewezen omdat ze niet aan de profielschets voldoen. Kandidaat Gerard Bosman is verbijsterd en overweegt in beroep te gaan. "De strijd om het lijsttrekkerschap heeft nu alle schijn van een toneelstukje tussen Diederik en Lodewijk, die het 100 procent met elkaar eens zijn", zegt hij.

Samsom en Asscher gaan vier keer met elkaar in debat; de eerste keer is 14 november in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl