EPA
NOS NieuwsAangepast

Schandaal rond president Zuid-Korea breidt zich uit

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee voormalige medewerkers van president Park. Het is de laatste ontwikkeling in het corruptieschandaal rond de president, dat haar steeds verder in het nauw brengt.

De zaak draait om een vriendin van Park, die ongeoorloofde invloed zou hebben uitgeoefend op het staatsbeleid. Deze Choi Soon-sil, die deze week werd opgepakt op verdenking van corruptie, zou zich onder meer hebben bemoeid met de aanstelling van ministers en haar connecties met Park hebben misbruikt om bedrijven geld af te troggelen.

Park bood het volk haar verontschuldigingen voor de zaak aan, maar veel Zuid-Koreanen nemen daar geen genoegen mee. Bij een betoging in Seoul eisten tienduizenden mensen gisteren haar vertrek.

Vertrouwelijke stukken

Nu is de arrestatie gelast van een voormalige medewerker van Park die vertrouwelijke documenten zou hebben doorgespeeld aan Choi. Een andere beleidsmedewerker wordt ervan verdacht dat hij bedrijven onder druk heeft gezet om geld over te maken aan Choi.

Door het schandaal is de populariteit van president Park tot een minimum gedaald. Uit een peiling bleek deze week dat slechts 5 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking nog vertrouwen in haar heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl