Reuters
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreaanse betogers eisen aftreden 'criminele' president

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen president Park. De demonstranten eisen dat ze aftreedt.

Park is betrokken bij een groot schandaal, waarbij een bevriende vrouw het contact met haar zou hebben misbruikt om invloed uit te oefenen op staatszaken. De vertrouwelinge, Choi Soon-sil, zou bedrijven geld hebben afgetroggeld, geheime stukken ingezien, speeches herschreven en zich hebben bemoeid met de aanstelling van ministers. Choi is inmiddels opgepakt op verdenking van corruptie.

In een televisietoespraak nam de president gisteren de verantwoordelijkheid en bood haar excuses aan. Ze zei dat er onderzoek gedaan moet worden naar iedereen die erbij betrokken is, inclusief zijzelf.

Corruptieschandaal in Zuid-Korea: volk wil dat president aftreedt

De demonstranten in Seoul bleken niet onder de indruk van haar mea culpa. Op een groot plein scandeerden ze "treed af, crimineel" en "we pikken het niet langer". Een demonstrant zei dat Park haar autoriteit de afgelopen weken volledig heeft verloren. En hij is niet alleen. Uit een peiling bleek gisteren dat slechts 5 procent van de Zuid-Koreanen nog vertrouwen heeft in de president.

Volgens de politie waren er zo'n 43.000 mensen aanwezig bij de betoging. De organisatie schat een opkomst van 130.000. Er waren bijna 18.000 agenten aanwezig om de menigte in bedwang te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl