NOS NieuwsAangepast

President Zuid-Korea over schandaal: het is allemaal mijn schuld

President Zuid-Korea: Ik kan het mezelf niet vergeven

In een emotionele toespraak op televisie heeft de Zuid-Koreaanse president Park de verantwoordelijkheid genomen voor een politiek schandaal rond een vertrouweling. "Het is allemaal mijn schuld en fout."

Park ligt al dagen onder vuur vanwege de invloed die de vertrouweling, Choi Soon-sil, zou hebben gehad op haar beleid. Choi zou speeches hebben herschreven, geheime stukken hebben ontvangen en het kledingbudget van de president hebben misbruikt. Ook zou ze bedrijven geld hebben afgetroggeld.

"Ik voel de enorme verantwoordelijkheid in mijn hart", zei Park. "Ik kan het mezelf niet vergeven en lig 's nachts wakker van berouw." Eerder had Park al excuses aangeboden voor de grote rol van Choi achter de schermen.

Ik ben bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen.

President Park

Volgens Park moet er onderzoek worden gedaan naar iedereen die betrokken was bij het schandaal, inclusief zijzelf, hoewel ze politiek onschendbaar is. "Wie iets verkeerd heeft gedaan, moet verantwoordelijk worden gehouden. Ik ben bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen."

Twee medewerkers van Park zijn al gearresteerd, evenals Choi zelf. De politie heeft invallen gedaan in de ambtswoning van Park en bij stichtingen van Choi.

Er wordt al dagen gedemonstreerd in Zuid-Korea en de roep om Parks aftreden groeit. Slechts 5 procent van de Zuid-Koreanen heeft nog vertrouwen in de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl