Steeds weer discussie over dat uurtje, maar er verandert niets
Vannacht wordt de klok een uur teruggezet, waarmee een einde komt aan de zomertijd. Dat gebeurt dit weekend in heel Europa op dezelfde tijd: om 03.00 uur gaat de klok achteruit.
Duitsland was in 1916 het eerste land in Europa dat een zomertijd invoerde. Door de Eerste Wereldoorlog kampte het land met brandstoftekorten. Dankzij de zomertijd was het 's avonds langer licht, waardoor er minder olie en gas nodig was. Verschillende landen, waaronder Nederland, volgden het Duitse voorbeeld. Ons land behield de zomertijd tot 1946, toen de meeste omliggende landen ook weer waren overgeschakeld op één tijd het hele jaar door.
Twintig jaar later was Italië het eerste Europese land dat de zomertijd herintroduceerde. In de jaren zeventig gingen meer landen overstag, Nederland in 1977. Het energiebesparingsargument gold opnieuw, met name door de Arabische olieboycot eerder dat decennium. Het idee was ook dat mensen zomers langer konden genieten van het daglicht.
Bal ligt in Brussel
Elk land deed het op zijn eigen manier, wat tot logistieke problemen leidde. De Europese Commissie greep begin jaren tachtig in omdat de verschillende regelingen tot verstoring van de gezamenlijke markt leidden. Afgesproken werd dat overal in de EU de zomertijd zou ingaan in het laatste weekend van maart en eindigen in het laatste weekend van oktober. Alle EU-lidstaten hebben zich aan die afspraak te houden.
De tijdsaanpassing leidt keer op keer tot discussies over het nut van de zomertijd. Het zou nauwelijks leiden tot energiebesparing, de recreatiesector zou niet profiteren van het uur langer licht en veel mensen zouden last hebben van een jetlag. Vooral avondmensen kampen met aanpassingsproblemen. Waarom doen we het dan nog?
Het is een geval van baat het niet, dan schaadt het niet. De bal ligt in Brussel, maar de Europese Commissie is niet van plan om iets te veranderen. "De meeste lidstaten concluderen, na een rondgang bij de relevante sectoren (landbouw, transport, toerisme), dat de zomertijd geen significante invloed heeft op die sectoren", schreef de commissie (.pdf) vorig jaar. En: "Geen enkele lidstaat heeft ooit te kennen gegeven dat hij de zomertijd wil afschaffen."
Kritiek uit parlement
Europese Parlementariërs waren hier in een debat een jaar geleden verbolgen over. De zomertijd leidt tot gezondheidsproblemen bij 20 procent van de Europeanen, zei de een. Denk aan al die arme mensen die in het donker moeten opstaan, zei de ander.
Eurocommissaris Bulc was niet te vermurwen. Ze zei dat studies niet eenduidig wijzen op de (negatieve) gevolgen voor de gezondheid, energiebesparing of productiviteit. Bulc zegde wel toe dat ze opnieuw naar de kwestie zal kijken als er nieuwe onderzoeken op tafel liggen.
En tot die tijd moeten we twee keer per jaar de klok verzetten, vannacht om 03.00 gaat de klok een uur achteruit.