NOS NieuwsAangepast

De vele bijwerkingen van zomertijd

Het gaat maar om zestig minuten, maar veel Nederlanders hebben toch last van een soort jetlag door de omschakeling naar zomertijd. Ze zijn uit hun ritme, liggen de eerste nachten wakker of krijgen op rare momenten trek in eten. Vervelend, want de wekker gaat wel weer gewoon op 'dezelfde tijd'.

Vooral avondmensen kampen met aanpassingsproblemen. De klok zegt dat het tijd is om te gaan slapen, maar het lichaam is nog niet moe. Ze liggen de eerste avonden dan ook veel te laat in bed en zitten de dagen erna moe en ongeconcentreerd op hun werk.

Actief

Het helpt om de avond ervoor al de klok te verzetten en niet te laat te gaan slapen. Ook is het verstandig om de dag actief door te brengen. Zet morgenochtend op een normale tijd de wekker en pak het ritme meteen weer op.

Gebruikers van Apple-computers die morgen afspraken in hun agenda hebben, moeten opletten: door een foutje in het besturingssysteem OS X wordt de begin- en eindtijd van de afspraak ineens twee uur later.

Hartinfarcten

Dit zijn nog redelijk onschuldige bijwerkingen, want er vallen zelfs doden en gewonden na de omschakeling naar de zomertijd. Zo zijn er kort na de overgang naar zomertijd meer auto-ongelukken.

En volgens Zweedse onderzoekers is er een piek in hartinfarcten op de eerstvolgende maandag. Ook de dagen erna worden er meer mensen getroffen door een hartinfarct dan normaal. Bij de invoering van de wintertijd is dit juist omgekeerd.

Afschaffen?

Er is dus veel te doen om dat ene uurtje. Waarom schaffen we die zomertijd dan niet af? Als we het hele jaar in de wintertijd leven, dan wordt het in de zomer al om ongeveer 03.30 uur licht. En er zijn weinig mensen op dat tijdstip al wakker. Ook zijn er veel mensen die van de lange avonden genieten.

Op dit moment kennen zo'n zeventig landen de zomertijd. De kunstmatige ingreep is in 1977 heringevoerd vanwege de oliecrisis. Er moest energie worden bespaard.

Earth Hour

Vanavond is het ook Earth Hour. Om 20.30 uur gaan op veel plekken een uur lang de lichten uit. Het wordt een uur lang donker in de Euromast, het Paleis op de Dam, de Domtoren en op nog veel andere plekken.

Met Earth Hour laten mensen zien dat ze de planeet leefbaar willen doorgeven aan de volgende generaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl