De zomertijd gaat om 02.00 uur in
NOS Nieuws

Een uurtje minder slaap in ruil voor meer avondlicht

De klok gaat komende nacht een uur vooruit. Dat gebeurt om 02.00 uur. Daardoor wordt de nacht een uur korter, maar blijft het vanaf nu 's avonds een uur langer licht. Daar staat tegenover dat het 's ochtends een uur later licht wordt.

De zomertijd geldt in alle landen van de Europese Unie en ook in de meeste andere Europese landen. In totaal gaat in zo'n zeventig landen de zomertijd in, al gebeurt dat niet overal dit weekend. Zo gingen in de Verenigde Staten de klokken al op 8 maart een uur vooruit.

Nederland hanteert de zomertijd sinds 1977, en daarvoor al tussen 1916 en 1945. Het verzetten van de tijd zou energie moeten besparen. Omdat het 's avonds langer licht blijft, doen we minder lang het licht aan. Ook hoopte de Tweede Kamer in 1977 dat de recreatiesector een boost zou krijgen.

Nut omstreden

Maar het nut van de zomertijd is omstreden. Het Duitse RIVM zegt dat in het voorjaar en in de herfst, als het 's ochtends vroeg nog niet licht is, meer wordt gestookt en ook meer lampen branden. Het effect zou daarom per saldo nul zijn. Ook profiteerde de recreatiesector niet van het extra uurtje daglicht. Het KRO-programma De Rekenkamer meldde in 2011 dat de extra inkomsten minder dan 1 procent zijn.

De omschakeling naar de zomertijd kan ook gevolgen hebben voor het verkeer. De Koninklijke Jagersvereniging vreest de komende tijd meer aanrijdingen met wilde dieren. De vereniging ziet ieder jaar rond deze tijd een piek in het aantal ongevallen met wild, omdat de verplaatsing van reeën en zwijnen precies samenvalt met de ochtend- en avondspits. Automobilisten moeten daarom extra opletten, waarschuwt de Jagersvereniging.

Sowieso is op maandagochtend extra alertheid geboden, want veel Nederlanders hebben dan last van een verstoorde biologische klok. Het kan een paar dagen duren voordat iedereen zich heeft aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl