Achtergebleven vluchtelingen aan de rand van het ontruimde kamp in Calais Frank Renout / NOS

Nog ruim honderd achterblijvers in en rond kamp Calais

time icon Aangepast

In het vluchtelingenkamp 'de Jungle' in Calais verblijven nog altijd meer dan honderd vluchtelingen en migranten. Volgens de Franse autoriteiten is het kamp volledig ontruimd, maar in en direct buiten het kamp zijn volgens correspondent Frank Renout nog tientallen mensen. Ongeveer zeventig vluchtelingen slapen in het kamp en op straat telde Renout ook nog tientallen mensen. "En dan ben ik nog niet eens het hele kamp doorgeweest."

Frankrijk begon afgelopen maandag met de ontruiming van 'de Jungle'. Ruim 6000 voormalige bewoners werden geregistreerd en met bussen naar opvangplekken in heel Frankrijk gebracht.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De mensen slapen hier aan de kant van de weg'

Behalve achterblijvers, komen er ook nog altijd nieuwe vluchtelingen aan die op zoek zijn naar het ontruimde kamp. "Net als veel van de achterblijvers willen zij vanuit Calais doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk", zegt Renout, die sprak met enkele nieuwkomers. "Eentje vroeg mij of ik kon vertellen waar de Jungle was. Hij had geen idee dat het werd afgebroken." 

Frank Renout
@FrankRenout
Some 20 people sleep in this barrack in the #jungle #calais.
3 jaar geleden

Eerder bleek al dat ongeveer honderd alleenstaande kinderen zijn achtergebleven in de omgeving van het kamp, omdat zij te laat waren voor de registratie. Ook zijn er minderjarigen die te horen kregen dat ze niet minderjarig waren. "Bij de aanmelding voor de slaapcontainers zeiden ze dat ik geen kind meer ben", vertelt een 17-jarige vluchteling tegen Renout. 

Hulporganisaties maken zich zorgen over de achtergebleven kinderen. Volgens Save the Children was de situatie in Calais niet eerder zo slecht. De lokale autoriteiten zeggen dat de meeste mensen die er nu zijn pas na de ontruiming zijn aangekomen. Zij kunnen zich ook niet meer aanmelden voor verplaatsing naar een opvanglocatie.

Frank Renout
@FrankRenout
If the #jungle is empty, who starts the fire?
3 jaar geleden

Ook zijn enkele duizenden vluchtelingen al eerder vertrokken uit de Jungle en neergestreken op nabijgelegen plekken. "Ze willen kosten wat kost naar Engeland en hopen dat ze het ook kunnen bereiken vanuit andere plaatsen rond Calais."

STER Reclame