Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Calais is helemaal niet leeg, er lopen hier nog kinderen'

Volgens hulpverleners is het kamp in Calais nog niet volledig ontruimd. Een vrijwilliger van stichting 'Help Refugees' zegt dat er nog zeker 800 mensen rondlopen in het kamp en mogelijk zelfs veel meer. Onder hen zijn volgens de hulpverlener meer dan honderd kinderen.

"Heel de wereld denkt dat we er klaar mee zijn, dat het kamp nu echt leeg is. Maar dat is niet zo", zegt vrijwilliger Renke Meuwese, die in Calais is. Vanaf 12.00 uur 's middags werden de kinderen niet meer toegelaten tot het registratiecentrum. Ook rijden er geen bussen meer om de migranten mee te nemen.

Slaapplek

"Het is onduidelijk of er een slaapplek wordt gevonden voor deze mensen. Ik vrees voor de veiligheid van de kinderen", zegt Meuwese. Verschillende ngo's proberen toch nog tenten op te zetten waar de mensen in kunnen slapen, maar het is nog onduidelijk of de Franse autoriteiten hiermee akkoord gaan.

Eerder vandaag werd het kamp nog leeg verklaard door Fabienne Buccio, de regionaal bestuurder van het departement Pas-de-Calais. "Er zijn geen vluchtelingen meer in het kamp", vertelde ze aan de Franse media. "Onze missie is geslaagd." Volgens de autoriteiten hebben in totaal 4400 volwassenen en 1200 kinderen het kamp verlaten.

Versnelde ontmanteling

Maandag werd begonnen met de ontruiming van het kamp. Vanochtend waren er nog zo'n 2000 migranten over. Vanwege de brandjes die de migranten zelf stichtten, werd besloten het kamp versneld te ontmantelen.

De vluchtelingen worden verdeeld over andere opvangplekken in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl