Jongeren dringen voor een plekje in de bus.
NOS NieuwsAangepast

Gedrang voor vertrek uit 'jungle van Calais'

Honderden vluchtelingen, vooral jongeren, verdringen zich om een plaats in de bus waarmee ze 'de jungle van Calais' kunnen verlaten. De sfeer is grimmig op de tweede dag van de ontruiming van het illegale vluchtelingenkamp.

De politie moet af en toe ingrijpen om de wachtende menigte te bedaren. De vluchtelingen vrezen dat er te weinig plek is in de bussen om het kamp te verlaten.

"Vanaf woensdagavond tot en met vrijdag wordt het echt spannend", zegt correspondent Frank Renout. "Dan moet iedereen weg zijn, maar een groot deel van de vluchtelingen wil helemaal niet in Frankrijk blijven. Calais is met de vele veerboten en de Kanaaltunnel ideaal om de oversteek naar Engeland te wagen."

Grimmige sfeer bij ontruiming Calais

De Franse autoriteiten beginnen vandaag met de sloop van de 'jungle'. Het kamp moet vrijdag met de grond gelijk zijn gemaakt.

In maart van dit jaar werd de 'jungle van Calais' ook al ontruimd. Dat ging gepaard met rellen tussen de politie en vluchtelingen. "Het is geen oplossing, maar slechts een verplaatsing van het probleem", zegt Renout. "Het gaat eigenlijk al twintig jaar zo in Frankrijk."

Vrees voor nieuwe jungle

Sinds de jaren 90 zijn er meerdere illegale vluchtelingenkampen opgezet. "Na een tijdje wordt de overlast te groot en worden de krotten weer weggehaald. Daarom vrezen de inwoners van Calais dat er elders in de buurt een nieuwe jungle ontstaat."

Zo zijn er in de omgeving meerdere kleine tentenkampen. In de nabijgelegen kustplaats Duinkerke ligt zelfs een ander groot illegaal vluchtelingenkamp. Ook hier verblijven duizenden Afghanen, Eritreeërs, Soedanezen en Ethiopiërs in de hoop Engeland te bereiken.

Geen oplossing in zicht

De Franse overheid heeft nog geen structurele oplossing voor de illegale vluchtelingenstroom. "Die is nog niet in zicht en ik zou hem zelf ook niet weten", zegt Renout. De prioriteit ligt voorlopig bij humanitaire opvang en de ontruiming van het kamp.

Gisteren hebben ongeveer 2300 bewoners het kamp vrijwillig verlaten. Dat is naar schatting een derde van alle kampbewoners. 1900 volwassenen zijn per bus naar opvangcentra verspreid over het land gebracht.

Vierhonderd minderjarigen zijn tijdelijk opgevangen in wooncontainers in de omgeving van Calais. Ze verbleven in de 'jungle' zonder ouders en zijn 14 tot en met 18 jaar oud. De tieners vertrekken binnen twee weken naar speciale kinderopvangcentra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl