NOS NieuwsAangepast

Ruim tweeduizend mensen vrijwillig uit Calais vertrokken

Ongeveer een derde van de 7500 migranten heeft het kamp bij Calais vandaag vrijwillig verlaten. De 2300 mensen zijn in bussen gestapt en naar legale opvangplekken verspreid over Frankrijk gebracht. Ze konden zelf bepalen naar welk opvangcentrum ze wilden.

Onder hen waren 400 minderjarigen. Die zijn naar een andere opvangplek in Calais gebracht.

"Vandaag ging alles nog op vrijwillige basis, maar hoe zal het gaan als het kamp over twee dagen echt leeg moet zijn?", vraagt correspondent Frank Renout zich af. "Een groot deel van de mensen wil helemaal niet in Frankrijk blijven. Ze willen nog steeds naar Engeland."

'Mijn broer zegt: ga naar Nederland'

NOS-verslaggever Chrisje Sterk spreekt een groep jongeren in het kamp. De 16-jarige Ahmed uit Sudan en Waseme uit Eritrea willen niet op de foto en ze willen ook niet met de bussen mee naar een ander kamp in Frankrijk. "Engeland, Engeland, morgen of overmorgen", zeggen ze in het Engels.

Hoe ze gaan, willen ze niet verklappen. Ahmed zit nu op een fiets. "Op de fiets? Haha! Nee hoor, op een andere manier."

Het is afgelopen met the jungle.

Ismael (26) uit Afghanistan

Maar niet iedereen wil nog langer wachten op een moeilijke oversteek. "Ik wil niet meer in Calais zijn. Ik wil weg, pak morgen de bus", zegt Ismael (26) uit Afghanistan. "Ik hoef ook niet meer naar Engeland. Het is afgelopen met the jungle. Na zes maanden is het klaar hier."

Ruim tweeduizend migranten vertrokken vandaag vrijwillig uit het kamp

Naar Nederland

Nu de Britten en Fransen de oversteek naar Engeland extra bewaken, zoeken de immigranten naar alternatieven. "Ik heb een broer in Engeland", zegt een van hen. Hij praat anoniem met correspondent Frank Renout. "Mijn broer zegt dat ik naar Nederland moet gaan."

Buurland België zet zich al schrap voor de komst van de immigranten uit Calais. Er vliegen drones in het grensgebied en er zijn meer politiecontroles op de wegen. Parkeerplaatsen langs de snelweg naar havensteden als Zeebrugge en Oostende zijn afgesloten voor vrachtwagens, om te voorkomen dat vluchtelingen er daar in kruipen.

In Nederland worden bij de haven van Hoek van Holland al een jaar verscherpte controles gehouden bij de veerboot naar Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl