NOS NieuwsAangepast

Kinderen zwerven nog steeds rond bij Jungle Calais

Kinderen zwerven nog steeds rond bij Jungle Calais

Twee dagen na de sluiting van het vluchtelingenkamp in Calais lopen in de omgeving nog altijd kinderen rond om wie niemand zich bekommert, op hulpverleners na. De kinderen mogen zich niet meer registreren als vluchtelingen, maar blijven toch rond het kamp hangen. Ze hopen alsnog op een of andere manier naar Engeland te komen. Het gaat om naar schatting zo'n honderd kinderen.

Veel kinderen hebben de afgelopen nacht in de buitenlucht geslapen, zegt hulporganisatie Save the Children. Directeur Dorothy Sang: "Ik weet dat veel kinderen onder de brug hebben gelegen. Sommigen bij een pakhuis. We weten niet waar ze nu zijn. We weten wel dat veel kinderen ergens anders naartoe zijn gegaan. Dat is precies wat niet mocht gebeuren."

Persbureau Reuters sprak vanmiddag in een uithoek van het kamp nog met enkele kinderen. "We zoeken naar voedsel om een voorraad aan te leggen. En we willen naar Engeland", zegt de 17-jarige Awaldjan. De 13-jarige Mohammed voegt daaraan toe: "We gaan naar Engeland, allemaal."

Ik heb geen energie meer om boos te zijn. Het is een enorme zooi.

Renke Meuwese

Naar verwachting zullen Awaldjan, Mohammed en andere kinderen ook de komende nacht weer buiten doorbrengen, zegt de Nederlandse vrijwilliger Renke Meuwese van de Engelse hulporganisatie Help Refugees. "De kinderen zijn vanmiddag naar een opvangkamp gestuurd voor vrouwen en kinderen, en van daaruit naar een registratiecentrum. Maar daar was vervolgens weer niemand voor ze. Daarna zijn ze door de politie weer teruggestuurd naar het kamp."

De Nederlander is al enige tijd in de buurt van het kamp en heeft naar eigen zeggen geen energie meer om boos te zijn op de politie of de lokale autoriteiten. "Het is een enorme zooi en er heeft niets bewogen de afgelopen dagen."

Hulporganisaties zeggen dat de vluchtelingenkinderen van Calais aan hun lot worden overgelaten

Hulporganisaties, zoals Unicef, hebben al langer kritiek op de Franse en Britse regering omdat ze de kinderen aan hun lot overlaten, terwijl ze in het kamp in Calais vaak financieel werden uitgebuit en seksueel werden misbruikt. Ook nu is er kritiek op de autoriteiten. Ze doen niets voor de kinderen in de chaos die na de ontruiming is ontstaan.

Vertrokken

Volgens het gemeentebestuur van Calais zijn inmiddels zo'n 6000 vluchtelingen uit Calais vertrokken. Ze zijn opgevangen in opvangcentra elders in Frankrijk. Maar het kamp is, inclusief de kinderen, nog steeds niet helemaal leeg, zeggen andere bestuurders die anoniem willen blijven tegen Reuters.

De lokale autoriteiten weigeren nog vluchtelingen te registeren. "Het zijn nieuwkomers en het is niet de taak van Calais om aanmeldcentrum voor alle migranten te zijn", zegt een bestuurder van de Franse kustplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl