Hulpverleners in de vluchtelingenkampen Calais proberen alleenstaande kinderen wat ontspanning te geven
NOS Nieuws

'Onacceptabel als een kind op straat slaapt, maar in Calais gebeurt het'

Hulporganisaties slaan alarm over kindermisbruik in de vluchtelingenkampen van Calais. Er komen daar steeds meer kinderen aan zonder ouders. Ze worden seksueel misbruikt en financieel uitgebuit door andere vluchtelingen en mensensmokkelaars.

In juni rapporteerde de VN-kinderorganisatie Unicef al dat er steeds meer kinderen alleen de oversteek naar Europa maken. In de kampen in Calais wonen nu zo'n 300 tot 500 kinderen zonder ouders.

Kindermisbruik in vluchtelingenkampen in Calais

"Het is een groot een groeiend probleem volgens de hulporganisaties", zegt correspondent Frank Renout die Calais deze week bezocht. "Het aantal kinderen groeit. Het gaat om hele kleine kinderen, van 8 jaar tot 18 jaar. Ze hebben niets om op terug te vallen. Ze slapen tussen onbekenden, soms gewoon op de grond en niet eens in een tent. Ze hebben alleen hulpverleners die iets voor ze kunnen betekenen."

De kinderen moeten soms 'entree' betalen om de kampen in te mogen, 100 tot 500 euro. Voor een overtocht naar Engeland moeten duizenden euro's worden neergeteld. Om dat soort bedragen voor de mensensmokkelaars bij elkaar te krijgen gaan de kinderen in de prostitutie of drugshandel werken.

De hulpverleners vinden dat de Franse en Britse autoriteiten wat moeten doen.

Correspodent Frank Renout

Er zijn bijna dagelijks vechtpartijen, schietpartijen of steekpartijen. Renout: "Kinderen zijn daar niet altijd direct bij betrokken. Ze zijn er wel vaak getuige van. Ook dat kan traumatisch zijn voor de kleintjes. Er zijn twee hulporganisaties die zeggen dat de kinderen slachtoffer zijn van seksueel geweld."

"Er zijn gevallen bekend dat de politie de kinderen hard behandelt en dan aan hun lot overlaat." Voor de kinderen is er nauwelijks bescherming, zegt Renout.

"De politie staat er omheen, maar die grijpt alleen in als het uit de hand loopt of als er ontruimingen zijn. Hulpverleners zeggen dat iedereen de andere kant op kijkt. Niemand zou het accepteren als een kind van 8 in Parijs op straat zou slapen, maar in de jungle van Calais gebeurt het. De hulpverleners vinden dat de Franse en de Britse overheid iets zou moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl