Dylan-fans wachten op het concert in Las Vegas
NOS NieuwsAangepast

Dylan zwijgt over Nobelprijs tijdens concert in Las Vegas

Bob Dylan heeft nog niet gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur. Bij een concert in Las Vegas hield hij het bij de muziek.

Dylan (75) gaf een concert van anderhalf uur in hotel-casino The Cosmopolitan aan de beroemde Strip. Hij speelde onder andere de klassieker Blowin' in the wind en Don't think twice, it's all right. Hij sloot af met een korte toegift, Frank Sinatra's Why try to change me now.

Vooraf had een woordvoerder al gezegd dat Dylan niet beschikbaar was voor commentaar. De zanger staat erom bekend dat hij liever niet zijn werk analyseert.

Lof en kritiek

De beslissing van het Nobelcomité kwam gisteren als een verrassing, want het is de eerste keer dat de literatuurprijs naar een muzikant gaat. Het comité roemde Dylans "nieuwe poëtische uitingen in de rijke Amerikaanse muziekgeschiedenis" en plaatste hem in de lyrische traditie van oud-Griekse dichters.

Critici vinden dat het comité de grenzen van literatuur vervaagt. De Brits-Indiase schrijver Hari Kunzru vindt het "de slapste Nobelprijs sinds ze de Vredesprijs aan Obama gaven", de Schotse schrijver Irvine Welsh noemde het "een gedrocht van een nostalgieprijs gewrongen uit ranzige prostaten van seniele, bazelende hippies".

De fans die op het concert in Las Vegas afkwamen zijn het uiteraard niet met de tegenstanders eens. "Zijn liedteksten zijn geweldig. Hij zegt ook dat hij eerst een dichter is en daarna pas muzikant. Literatuur draait tenslotte om hoe je jezelf kunt uitdrukken in tekst."

Er waren aanvankelijk nog plekken beschikbaar voor het concert in Las Vegas, maar nadat de Nobelprijs bekend was gemaakt waren de 3200 kaartjes snel uitverkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl