NOS Nieuws

Controle bij Merwedebrug nu ook op bussen

De politie controleert bij de A27 vanaf nu ook of bussen het verbod om over de Merwedebrug te rijden naleven. Het verbod geldt voor alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton, maar tot nu toe werd vooral gekeken of het vrachtvervoer zich daaraan hield.

De omleidingsborden worden aangepast om ook bussen op het rijverbod te wijzen. De lijnbussen van de ov-bedrijven houden zich al sinds dinsdag aan het verbod, maar niet alle touringcarbedrijven lijken ervan op de hoogte te zijn.

Spoed

Het tegenhouden van alle zware voertuigen is niet haalbaar, zegt Rijkswaterstaat. Dat zou de doorstroming te veel beperken. Ook wordt in spoedeisende gevallen een uitzondering gemaakt voor de hulpdiensten, zoals brandweer, ambulances en bergingsvoertuigen.

Rijkswaterstaat overlegt met provincie, gemeenten en bedrijven over mogelijke maatregelen om de overlast te beperken. Drie gemeenten klaagden gisteren in een brief aan minister Schultz dat de gevolgen van de stremming "onacceptabel groot" zijn.

Momenteel zijn omleidingsroutes ingesteld via de A2/A15/A16 en via de A2/A59, maar niet alle vrachtwagenchauffeurs houden zich daaraan. Sommigen proberen via lokale wegen te rijden. Op enkele plaatsen worden verkeersregelaars ingezet om de overlast te beperken.

Twee maanden

Het verbod werd dinsdag ingesteld nadat was ontdekt dat er haarscheurtjes in de betonconstructies van de brug zaten. Rijkswaterstaat werkt aan versteviging van de onderkant van de brug en hoopt daarmee binnen twee maanden klaar te zijn.

Momenteel is in beide richtingen maar één rijstrook open. Dat leidde de afgelopen dagen tot lange files en veel vertraging. Gisteren in de avondspits liep die op tot twee uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl