ANP

Transportbedrijven beginnen de klap te voelen van het afsluiten van de Merwedebrug voor vrachtverkeer. De druiven zijn vooral zuur voor bedrijven die er dagelijks veel gebruik van maken.

Werkendam ligt aan de zuidkant van de brug. "Van de drie grote transportbedrijven hier lijd ik waarschijnlijk de meeste schade", zegt Henk Swijnenburg, van het gelijknamige transportbedrijf . Hij baseert de veronderstelling op de twintig vrachtwagens die hij dagelijks naar Gorinchem laat rijden, aan de andere kant van de brug. "Daar zit mijn grootste klant, een groothandel voor bouwmarkten." 

Swijnenburg huurt nu tijdelijk in Gorinchem een bedrijfsterrein met loods. Zodat hij toch nog dicht bij de klant zit. "En dat terwijl ik in Werkendam in mei een grote nieuwe eigen loods in gebruik nam."

Verlies

In Gorinchem, aan de noordkant van de brug, rekent Vincent Heuvelman van LCG Terminal zijn verlies voor. "Normaal gesproken kan ik met een vrachtwagen ongeveer één container per uur afleveren. Nu heb ik voor diezelfde container vier uur nodig. Ik moet drie keer zo veel vrachtwagens inzetten." Een vrachtwagen met chauffeur kost zo'n 350 euro per halve dag. Heuvelman schat het verlies op tienduizenden euro's per maand.

"Het is vrijwel zeker dat ik klanten ga verliezen. De concurrentie in de logistiek is moordend," zegt de manager van LCG Terminal. Het bedrijf slaat containers van binnenvaartschepen uit Rotterdam over op vrachtwagens. "Wij doen aan just in time delivery. Als een vrachtwagen aankomt bij de klant, staan er acht man klaar om hem te lossen. Door de extra opstoppingen en vertragingen na het sluiten van de brug, kan ik geen goede planning meer maken. En die acht man kunnen niet wachten."

Schadevergoeding

Swijnenburg van het transportbedrijf uit Werkendam verwacht zo'n 50.000 euro schade per maand op te lopen. "Ik vroeg mijn rechtsbijstandsverzekering of we er een advocaat op kunnen zetten. Voor een schadevergoeding. Maar ik vrees dat die mogelijkheid er niet is."

Drie Brabantse gemeenten dringen bij minister Schultz van Verkeer aan op een snelle reparatie van de brug. 

STER reclame