NOS NieuwsAangepast

'Grab 'em by the pussy' kan eind maken aan Witte Huis-droom Trump

Trump over vrouwen: 'Als je een ster bent, laten ze je alles doen'

"Echt heel heftig nieuws", noemt correspondent Wouter Zwart de opgedoken seksistische opmerkingen van Donald Trump. "Ondanks dat we nog een maand te gaan hebben voor de verkiezingen zou dit weleens de October Surprise kunnen worden, traditioneel een doorslaggevend moment in de laatste weken voor de verkiezingsrace."

In de VS is kort voor het tweede presidentiële debat, morgennacht, een video van Trump uit 2005 opgedoken. De toen 59-jarige Trump zegt daarin dat je als ster met vrouwen kan doen wat je maar wil. Zijn letterlijke woorden: 'grab them by the pussy'.

De gewone Amerikanen zijn volgens Zwart "ontsteld". En niet alleen de mensen uit het Clinton-kamp laten hun afkeur blijken, ook de Republikeinen zijn ongewoon fel en vinden dat hun presidentskandidaat te ver is gegaan.

"Dit zijn woorden van tien jaar geleden, dus dat is een tijd geleden", aldus Zwart. "Maar na al die beledigingen, al die uitspraken over vrouwen, moslims, immigranten... Heel veel partijgenoten lijken er nu van overtuigd: dit is geen vergissing, deze man heeft een structureel probleem. Hij is altijd zo geweest."

Trump deed zijn uitspraken in een bus van het entertainment-programma Access Hollywood. Hij arriveerde met presentator Billy Bush op de set van de soap-serie Days of Our Lives, waar actrice Arianne Zucker hen opwachtte:

De impact binnen de Republikeinse partij was meteen enorm. Zo spreekt de voormalige Republikeinse presidentskandidaat en senator Marco Rubio schande van de video. Senator John McCain eist dat Trump de gevolgen van de video moet ondergaan.

En Paul Ryan, een van de machtigste Republikeinen zou vandaag een campagne-evenement met Trump houden, maar heeft hem van het affiche gehaald.

"Ryan vindt de acties onaanvaardbaar. Wat er nu gebeurt, Republikeinen die elkaar waarschuwen en de maat nemen, is echt ongekend. Ze zeggen: als je nu nog, onder deze omstandigheden, Trump durft te steunen, ben je geen knip voor de neus waard en de partij onwaardig", zegt Zwart.

Er is een groot verschil tussen mijn woorden en de daden van anderen.

Donald Trump legt verband met Bill Clinton

Trump zou Trump niet zijn als hij niet op zijn eigen manier reageerde. Uren na het uitlekken van de video kwam er een reactie. "Ik heb het gezegd, het was verkeerd en het spijt me", zei de Republikeinse presidentskandidaat, om vervolgens een tirade tegen zijn rivale Hillary Clinton en haar man Bill te beginnen.

"Ik heb domme dingen gezegd, maar er is een groot verschil tussen mijn woorden en de daden van anderen", zei Trump. Met name Bill Clinton moest het volgens Zwart ontgelden, vanwege zijn affaires uit het verleden.

Conclusie?

"Trump is met meer weggekomen, maar ik denk dat hij nu, dat is toch wel de algemene conclusie van heel veel mensen, ook van zijn eigen partij, dat hij nu echt te ver is gegaan. Dit gaat echt heel groot worden", zegt Zwart. "We zitten kort voor het tweede belangrijke debat, we moeten morgenochtend maar eens zien wat de echte fall-out is."

Volgens Zwart brengt de video Trumps campagne hoe dan ook "heel erg in de problemen. De messen worden geslepen voor het tweede debat, reken maar."

Hillary Clinton viel Trump tijdens het eerste verkiezingsdebat hard aan over zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen:

'Deze man noemt vrouwen varkens, sloebers en honden'

Volg de verkiezingen ook op NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl