Getty Images
NOS NieuwsAangepast

Links en rechts nemen Trump onder vuur na seksistische taal

Donald Trump wordt overladen met kritiek nadat er opnieuw vrouwonvriendelijke opmerkingen van hem zijn opgedoken. Diverse kopstukken uit zijn eigen Republikeinse partij hebben in harde bewoordingen afstand van hem genomen.

De seksueel getinte opmerkingen over vrouwen zijn te horen in een video die is uitgelekt via de krant The Washington Post. Het is een opname uit 2005, waarin Trump zijn versiertechnieken bespreekt terwijl hij in een bus zit te praten met een televisiepresentator. Trump wist waarschijnlijk niet dat er een microfoon openstond.

Over vrouwen zegt hij onder meer: "Ik kus ze gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen''.

Hij schept tegen zijn gespreksgenoot op over zijn tactieken, en laat weten dat hij zich niet laat tegenhouden. "Grijp ze in hun poes. Je kunt alles doen.''

Denigrerend

Het uitlekken van de video is hem op furieuze reacties komen te staan, niet in de laatste plaats uit zijn eigen Republikeinse partij. "Geen enkele vrouw zou ooit in deze bewoordingen omschreven mogen worden", zei partijvoorzitter Reince Priebus. "Helemaal nooit."

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de invloedrijke Republikein Paul Ryan, zegt "misselijk" te zijn van de woorden van Trump.

Ryan maakte bekend dat Trump vandaag niet aanwezig zal zijn bij een gezamenlijke campagnebijeenkomst in Wisconsin. Trump zelf liet weten te ontbreken omdat hij te druk zou zijn om het tweede tv-debat met Hillary Clinton voor te bereiden, dat morgen wordt gehouden.

Geen enkel excuus kan deze denigrerende opmerkingen goedpraten.

Oud-rivaal Jeb Bush

Senator Kelly Ayotte noemt de ontboezemingen van Trump "totaal ongepast en beledigend". De gouverneur van Utah, Gary Herbert, trekt zijn steun aan de kandidaat in omdat hij diens woorden "verachtelijk" vindt.

Jeb Bush, ex-gouverneur van Florida en tegenstander van Trump in de Republikeinse voorverkiezingen, reageerde eveneens met harde woorden. "Geen enkele vorm van excuses kan de verwerpelijke en denigrerende opmerkingen van Trump over vrouwen goedpraten."

'Kleedkamerhumor'

Gealarmeerd door de kritiek bood Trump vrijdag in een verklaring zijn verontschuldigingen aan, een zeldzaamheid voor de zakenman. "Het spijt me als ik iemand heb gekwetst." Zijn opmerkingen deed hij af als "kleedkamerhumor".

De Republikein voegde eraan toe dat Bill Clinton "veel, veel ergere dingen tegen me heeft gezegd op de golfbaan''. In een interview met The New York Times noemde Trump ex-president Clinton onlangs "de grootste vrouwenmisbruiker uit de geschiedenis van de politiek".

De onthulling komt zijn rivaal Hillary Clinton zeer gelegen. De Democratische presidentskandidaat probeert Trump steevast aan te pakken vanwege zijn vrouwonvriendelijke uitspraken.

"Dit is verschrikkelijk. We kunnen niet toestaan dat deze man president wordt'', reageerde ze via Twitter.

Volg de verkiezingen ook op NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl