Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump: uitspraken over Mexicaanse rechter verkeerd begrepen

Donald Trump zegt dat zijn uitspraken over een Mexicaanse rechter "verkeerd zijn begrepen." Trump zei vrijdag dat de rechter in een zaak tegen hem niet onpartijdig kan zijn. De rechter is van Mexicaanse afkomst en Trump wil langs de grens met Mexico een muur bouwen om illegalen tegen te houden. Hij suggereerde daarom dat de in de VS geboren rechter bij voorbaat tegen hem is.

De vooraanstaande Amerikaanse Republikein Paul Ryan noemde die uitspraak vandaag een "schoolvoorbeeld" van racisme. Ryan riep Trump op zijn uitspraken terug te nemen.

"Ik ben bevriend met en geef werk aan duizenden Amerikanen van Mexicaanse of Latijnse afkomst", schrijft Trump nu. "Het Amerikaanse rechtssysteem is afhankelijk van eerlijke en onpartijdige rechters. Alle rechters moeten volgens die norm beoordeeld worden."

Samenwerken

Ryan had zich donderdag met grote tegenzin achter Trumps kandidatuur geschaard. "Het is geen geheim dat wij meningsverschillen hebben en ik zal daarover ook niet zwijgen", schreef hij in een column. Hij voegde vandaag dus de daad bij het woord. De uitspraken van Trump zijn "onverdedigbaar", aldus Ryan, maar hij blijft hem wel steunen.

Ryan is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Als Trump de nieuwe president van Amerika wordt, zal hij nauw met Ryan moeten samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl