1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Trump vindt rechter niet objectief vanwege Mexicaanse afkomst

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat de rechter die de zaak rond zijn opleidingsinstituut Trump University behandelt, niet onpartijdig kan zijn vanwege zijn Mexicaanse afkomst. Trump wil een muur bouwen op de grens met Mexico en beticht rechter Gonzalo Curiel daarom van belangenverstrengeling. Curiel werd in 2011 door Obama als federale rechter benoemd.

Trump University is een voormalig opleidingscentrum van Trump. Oud-werknemers zeggen dat de school mensen binnenhaalde met valse beloftes. De cursussen zouden niets meer zijn dan geldklopperij.

Trump is aangeklaagd door ontevreden oud-studenten en is nu verwikkeld in twee rechtszaken. Curiel is in de staat Indiana geboren en is rechter in Californië. Trump liet eerder ook al doorschemeren dat hij niet blij is met Curiel.

Trumps uitspraken over Mexicanen leiden tot ophef in Californië, waar veel Latino's wonen. Volgende week zijn er voorverkiezingen in de staat. Trump, die de Republikeinse nominatie al binnen heeft, voert er toch campagne. Na een bijeenkomst in San Jose raakten voor- en tegenstanders van Trump met elkaar slaags. Demonstranten gooiden met eieren, sloegen aanhangers van de Republikein en staken de bekende rode Trump-petten in brand.

Na anderhalf uur besloot de politie in te grijpen. Vier mensen zijn gearresteerd, al heeft de politie geen officiële cijfers over aanhoudingen naar buiten gebracht.

Verantwoordelijkheid

De burgemeester van San Jose, een Democraat en aanhanger van Hillary Clinton, vindt dat Trump niet naar de stad had moeten komen. Hij rekent het de vastgoedmagnaat aan dat de situatie uit de hand liep. "Er komt een moment dat Donald Trump verantwoordelijkheid moet nemen voor het onbezonnen gedrag van zijn campagne", zei hij tegen persbureau AP.

Een 22-jarige protestant zei dat hij naar de bijeenkomst is gekomen omdat hij zich zorgen maakt over Trumps uitspraken over Mexicanen. "Voor elke Mexicaan die hij afvalt, zijn er twintig die keihard werken en gewoon doen wat ze moeten doen", aldus de student uit San Jose.

Het campagneteam van Hillary Clinton laat weten dat het de gewelddadige protesten afkeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl